Hvordan koke egg

Egg er en god kilde til proteiner, fett, jern og en rekke vitaminer.

Etter du har mestret kunsten med å koke dem riktig kan du bruke de i salater, dressinger, sauser eller servert alene.

Oppskrift på kokte egg:

Bløtkokte egg:
- Legg eggene forsiktig i en liten kjele.
- Fyll opp kjelen med kaldt vann til det ligger 1 cm over eggene.
- Varm opp vannet til det koker, skru så ned varmen et par hakk så vannet koker lett (syder).
- La eggene koke/trekke i 4 minutter.
- Kjøl dem ned i rennende, kaldt vann i 2 minutter.

Hardkokte egg:
Samme prosedyre som med bløtkokte egg, men du lar eggene koke/trekke i 7 minutter (6 minutter om du foretrekker at plommen ikke er helt gjennomkokt).

Koking av vaktelegg:
Vaktelegg kokes ved å temperere dem 20 minutter før du trekker dem 5 minutter i lett kokende vann.

Tips: Slik lager du verdens beste vafler

Tips og triks når du koker egg:

- Temperer eggene før koking. En halvtime i romtemperatur minsker sjansen for at eggene sprekker.
- Husk å bruke timer/stoppeklokke når du koker.
- Lager du et minihull i egget på den runde siden slipper lufta ut av egget under kokingen --> mindre sjanse for at skallet sprekker.
- Hardkoking av vannet gjør at skallet sprekker lettere. Rolig koking er veien å gå.
- 1 ss eddik i vannet gjør så eggehvitten lettere holder seg inne i egget dersom skallet sprekker.
- Jo ferskere eggene er, jo vanskeligere er de å skrelle.

Hvordan skrelle egg:
Etter avkjøling knekker du forsiktig eggene for å skape sprekker i skallet. Deretter starter du i den runde enden ved å plukke av skallet med fingrene. Helst under rennende, kaldt vann. Trikset er å komme under hinnen som ligger mellom skallet og eggehviten.

Denne fremgangsmåten for koking av egg fungerer utmerket. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Et økende fokus på kropp har gjort at industrien innen kosttilskudd nærmest har skutt i været de siste ti årene. Fra å ha vært et marked forbeholdt de “ekstreme”...

Mange drømmer om å starte for seg selv. Noe av det første du må bestemme deg for er organisasjonsform. Her får du tips til hvordan du starter et aksjeselskap...

I løpet av uken, året og livet tilbringer vi mye tid på jobb. Å jobbe i et arbeidsmiljø der man kjenner seg velkommen, vel og får støtte til arbeid...

Renter er hva du betaler for å ”leie” penger, med andre ord hva det koster å låne penger. Renten beregnes som en fast brøk av lånet og uttrykkes...

Du har nok sikkert lært til nå at likninger kan benyttes i mange situasjoner. Likninger er det vi bruker når vi skal finne de opplysningene vi ikke kjenner fra...