Hvordan lage aioli

Den er et selvskrevet inventar på tapasbordet, den smaksrike aiolien. Denne fløyelsmyke, tykke "sausen" er i prinsippet en majones med hvitløk, og følgelig svært enkel å lage hjemme.

Har du først laget en god porsjon holder den seg utmerket noen ukers tid i en tett boks i kjøleskapet. Server den for seg selv i kombinasjon med godt brød, eller bland den ut med parmesan og litt vann, og vips så har du en fantastisk salatdressing! Passer også utmerket som følgesvenn til grillet kjøtt, stekte poteter, eller som dip.

Tilberedningsprinsippet er nesten det samme som når du lager majones, men den skiller seg opplagt nok ut ved at du tilfører hvitløk.

Oppskrift på aioli:

- 2 eggeplommer
- 1 ss dijon sennep (evt 1 ts sennepspulver)
- 2 fedd hvitløk
- 2,5 dl nøytral olje (solsikke, peanøtt, raps etc)
- Sitronsaft eller hvitvinseddik
- Salt
- Pepper og eventuelle andre smaker du vil ha

Du gjør så her:

Start med å la eggene ligge i romtemperatur en god halvtime. Skill så plommene fra hvitten og plasser dem i en bolle. Tilsett sennep (sennepspulver) og finpresset hvitløk, og spe sakte all oljen mens du visper godt. Smak til med salt, sitronsaft og pepper. Til slutt kan du blande inn de øvrige ingrediensene om du ønsker å lage en variasjon av aioli.

Kan du lage aioli med elektrisk visp eller lignende utstyr?
Jepp, du kan også bruke food-processor og stavmikser.

Hva gjør du om aiolien skiller seg?
Legg en eggeplomme i en ny bolle, og spe med den sprukne aiolimixen.

Variasjoner:
- Safranaioli: Tilsett safran
- Parmesandressing: Spe ut aiolien med vann til en mer rennende konsistens, tilsett en god slump parmesan
- Urteaioli: Tilsett hakket basilikum og dill
- Nøtteaioli: Tilsett ristede, hakkede nøtter
- Sitronaioli: Tilsett finrevet sitronskall

Allioli (betydning "all i oli" eller "hvitløk og olje") er en versjon av aioli som lages ved å slå sammen hvitløk, olje og salt i en morter til blandingen får en fluffy og myk konsistens. Et godt alternativ for de som ikke tåler egg.

Denne oppskriften på aioli er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Se også fremgangsmåten for hvordan lage majones.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Et økende fokus på kropp har gjort at industrien innen kosttilskudd nærmest har skutt i været de siste ti årene. Fra å ha vært et marked forbeholdt de “ekstreme”...

Mange drømmer om å starte for seg selv. Noe av det første du må bestemme deg for er organisasjonsform. Her får du tips til hvordan du starter et aksjeselskap...

I løpet av uken, året og livet tilbringer vi mye tid på jobb. Å jobbe i et arbeidsmiljø der man kjenner seg velkommen, vel og får støtte til arbeid...

Renter er hva du betaler for å ”leie” penger, med andre ord hva det koster å låne penger. Renten beregnes som en fast brøk av lånet og uttrykkes...

Du har nok sikkert lært til nå at likninger kan benyttes i mange situasjoner. Likninger er det vi bruker når vi skal finne de opplysningene vi ikke kjenner fra...