Hvordan lage is (iskrem)

Hjemmelaget is gjør seg fantastisk bra alene, eller servert i samhold med en kakebit.

Oppskriften gjelder for vaniljeis, men med bruk av fantasien kan du variere smakene i det uendelige. Smelt sjokolade i issmeten, og vips har du den deiligste sjokoladeis!

Hjemmelaget iskrem holder seg ikke like godt i fryseren som fabrikklaget, så sørg for å nyte denne herligheten innen en uke! Du vil dessuten kjenne at denne isen virker hardere enn fabrikkprodusert iskrem. Dette fordi fabrikkprodusert is inneholder atskillig mer luft.

Oppskrift på is (vanilje):

- 8 eggeplommer
- 6 dl fløte
- 4 dl H-melk
- 1 vaniljestang
- 200 gram sukker
- 1/4 ts salt

Slik gjør du:

1. Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle.
2. Vri vaniljestangen rundt noen ganger, del den på langs og skrap ut frøene.
3. Varm opp melk, fløte, salt og vaniljestang + vaniljefrø til ca. 70-80 grader.
4. Spe melkeblandingen over i eggeblandingen mens du pisker kontinuerlig.
5. Hell mixen over i en kjele og varm opp under konstant røring til det begynner å tykne (ca. 70-80 grader). Den skal ikke koke!
6. Avkjøl i kjøleskap eller isbad.
7. Ta ut vaniljestengene.
8. Sett mixen i fryseren. Rør hvert kvarter til isen har passende konsistens.

Tips og triks:

- Vend inn ristede nøtter, eller ristede nøtter med karamelltrekk.
- Krokanis: Vend mandler i en blanding av smør og karamell. Knus mandlene og vend inn i isen.
- Is med likør/brennevin: Amaretto, whiskey, Cointreau eller Kahlua passer fint. Eller hva med is med rom og rosin?
- Is med frukt: Vend inn blå og røde bær når isen begynner å tykne. Prøv med mango, kokos, papaya eller ananas for en tropisk variant.
- Vend inn biter av kaker eller kjeks: Brownies, cookies, pepperkaker, rester fra julekaker etc.
- Rør inn dessertsauser og couliser som karamellsaus, sjokoladesaus og jordbærsaus.
- Is med tørket frukt: Aprikos, banan, papaya, kirsebær, dadler eller svisker.
- Vri vaniljestangen noen ganger før du deler den for å få frem alle de smaksrike oljene.

Denne oppskriften på iskrem er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Se også fremgangsmåten for hvordan lage vaniljekrem.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Et økende fokus på kropp har gjort at industrien innen kosttilskudd nærmest har skutt i været de siste ti årene. Fra å ha vært et marked forbeholdt de “ekstreme”...

Mange drømmer om å starte for seg selv. Noe av det første du må bestemme deg for er organisasjonsform. Her får du tips til hvordan du starter et aksjeselskap...

I løpet av uken, året og livet tilbringer vi mye tid på jobb. Å jobbe i et arbeidsmiljø der man kjenner seg velkommen, vel og får støtte til arbeid...

Renter er hva du betaler for å ”leie” penger, med andre ord hva det koster å låne penger. Renten beregnes som en fast brøk av lånet og uttrykkes...

Du har nok sikkert lært til nå at likninger kan benyttes i mange situasjoner. Likninger er det vi bruker når vi skal finne de opplysningene vi ikke kjenner fra...