Hvordan lage majones

Vi har alle et forhold til den, den elskede og hatede majonesen. På folkemunne blir den ofte omtalt som "mayo", som ganske opplagt stammer fra det engelske ordet mayonnaise.

Den står som et selvskrevent tilbehør til rekesmørbrødet og fiskeretter, samt i smaksvariasjoner som hamburgerdressing og remuladesaus.

Majones er en emulsjon, det vil si at den er en blanding av to komponenter som normalt ikke kan blandes. I dette tilfellet, vann og olje. For å blande disse to komponentene trenger vi en emulgator. I fremstillingen av majones bruker man eggeplomme som emulgator, da denne inneholder lecitin, et type fettstoff som vi finner i dyre- og planteriket.

Oppskrift på majones:

- 2 eggeplommer
- 1 ss dijon sennep (evt 1 ts sennepspulver)
- 2,5 dl nøytral olje (solsikke, peanøtt, raps etc)
- Sitronsaft eller hvitvinseddik
- Salt
- Pepper og eventuelle andre smaker du vil ha

Du gjør så her:

Start med å la eggene ligge i romtemperatur en god halvtime. Skill så plommene fra hvitten og plasser dem i en bolle. Tilsett sennep (sennepspulver) og spe sakte all oljen mens du visper godt. Smak til med salt, sitronsaft og pepper. Til slutt kan du blande inn de øvrige ingrediensene om du ønsker å lage en variasjon av majones.

Kan du lage majones med elektrisk visp?
Null problem! Du kan også bruke food-processor eller stavmikser.

Hva gjør du om majonesen skiller seg?
Plasser en eggeplomme i en ny bolle, og spe med den sprukne majonesmixen.

Variasjoner:
- Hamburberdressing: Tilsett god tomatsaus i majonesen, samt kapers og finhakket sylteagurk
- Remulade: Tilsett finhakket sylteagurk, kapers, ansjon, persille, kjørvel, estragon, gressløk og dill
- Aioli (hvitløksmajones): Majonesen lagges med presset hvitløk
- Sitronmajones: Tilsett finrevet sitronskall
- Trøffelmajones: Tilsett trøffelolje
- Urtemajones: Finhakkete urter som estragon, dill, koriander etc
- Safranaioli: Lag en aioli med safran
- Currymajones: Visp inn karri eller små mengder thai curry paste utblandet i vann eller olje.
- Wasabimajones: Bland inn litt wasabipulver.
- Piquillosaioli: Vend inn biter av piquillos, samt litt av oljen piquillosene ligger i.

Se også fremgangsmåten for hvordan lage aioli.

Denne oppskriften på majones er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Et økende fokus på kropp har gjort at industrien innen kosttilskudd nærmest har skutt i været de siste ti årene. Fra å ha vært et marked forbeholdt de “ekstreme”...

Mange drømmer om å starte for seg selv. Noe av det første du må bestemme deg for er organisasjonsform. Her får du tips til hvordan du starter et aksjeselskap...

I løpet av uken, året og livet tilbringer vi mye tid på jobb. Å jobbe i et arbeidsmiljø der man kjenner seg velkommen, vel og får støtte til arbeid...

Renter er hva du betaler for å ”leie” penger, med andre ord hva det koster å låne penger. Renten beregnes som en fast brøk av lånet og uttrykkes...

Du har nok sikkert lært til nå at likninger kan benyttes i mange situasjoner. Likninger er det vi bruker når vi skal finne de opplysningene vi ikke kjenner fra...