omelett

Omelett passer perfekt for en smakfull frokost eller lett middag. Med potetskiver og rester fra gårsdagens middag kan omelett bli et riktig herremåltid. Omelett er et av verdens smaksrike mirakler som enkelt kan varieres i det uendelige, med alt fra bacon og ost, til hvitløksmarinerte scampi, ananas og koriander. Tilberedningstiden er det heller ingenting å si på, ofte har du et ferdig måltid på under ti minutter.

Oppskrift på omelett:

- 3 egg
- 2 ss melk/fløte
- Salt og pepper
- Smør til steking
- Fyll etter ønske

Slik gjør du:
1. Sett panna på medium varme.
2. Visp sammen egg, melk/fløte, salt og pepper.
3. Tilsett smør eller olje i panna, la det smelte og fordel så fettet rundt.
4. Hell eggeblandingen i panna, og la stå til blandingen har fått "satt" seg.
5. Rør rundt med rolige bevegelser, helst med en stekespade av plast eller tre.
6. La den stå en kort stund uten omrøring så du får dannet en stekeskorpe på undersiden.
7. Strø fyllet over, og vend halvparten av omeletten over den halvparten

Optimalt bør du vende omeletten like før eggeblandingen har stivnet (koagulert). Da er du sikret en omelett med gyllen utside og fløyelsmyk innside.

Tips til bedre omelett:
- For virkelig fluffy omelett kan du prøve å vispe eggehvitter og eggeplommer hver for seg og blande de sammen like før steking.
- Bruk nok fett i panna, eller en non-stick panne så du får brettet omeletten pent.
- Prøv en ss rømme i eggesmeten.
- Kjøtt bør stekes før du har oppi eggesmeten, eventuelt være forhåndsstekt.
- Bruk en stekepanne med større diameter dersom du ønsker en omelett som er så lite fluffy som mulig.
- Sørg for at fettet du bruker i stekingen også treffer sidene av stekepanna, dette for å lette stekingen.
- Skal du lage omelett til flere, så burde du lage omeletten i flere omganger fremfor å lage én gigantisk.
- Jo ferskere egg, jo bedre resultat.
- Prøv å steke med andefett, kyllingfett eller baconfett fremfor smør.

Tips til hva du kan ha i omeletten:
Skinke, ost, purre, løk, scampi, bacon, kylling, pepperoni, kjøttboller, ribbe, tomatsaus (i vendinga), potetskiver, mais eller ananas.

Se også fremgangsmåte for hvordan lage eggerøre.