Hvordan regne ut eiendomsskatt

Hvordan forhandle om lønn

Å forhandle om lønn er en ting mange vegrer seg for å begi seg ut på. Det kan kjennes både ubehagelig og nervepirrende å sette en høyere verdi på seg selv. Slik går du frem for å selvsikkert kunne ta deg gjennom lønnsforhandlinger, både i en ny jobb og med din nåværende arbeidsgiver.

Foreta en analyse av situasjonen

Det første du må gjøre før du går inn i en lønnsforhandlingssamtale på din nåværende arbeidsplass er å kartlegge de aktuelle forholdene. Gjør en ærlig og oppriktig vurdering av deg selv, dine egenskaper og de verdier du skaper i jobben din.

Deretter bør du tenke på den økonomiske situasjonen bedriften jo jobber for befinner seg i. Du bør også tenke på hva slags personlighetstype du skal forhandle med. Det kan også være en god idé å synliggjøre din verdi på arbeidsplassen i forkant av samtalen. Kanskje har du vunnet en ny kunde, forbedret en prosess eller gjort noe annet som har satt deg i et positivt lys. Dette er det beste utgangspunktet til å iverksette lønnsforhandlinger.

Vær tydelig, realistisk og oppriktig

Fokuser på hva du ønsker, ikke hva du kan ta til takke med. Fatt deg i korthet og sett fokus på bare en håndfull argumenter i stedet for å lage en endeløs liste over prestasjonene dine.

Kom med klare, realistiske krav, men vær forberedt på å måtte vike fra ønskene dine. Husk at lønnsforhandlinger ofte kan føre til at du ikke nødvendigvis får monetære fordeler, men kanskje bedre betingelser for videreutdanning eller overtidsbetaling. Tenk gjennom hva som er viktig for deg.

Se faktaside fra Arbeidstilsynet om overtidsbetaling.

Ha riktig holdning

Hvordan du blir oppfattet av personen du skal snakke med kan ha mer å si for resultatet enn du kanskje tror. Forsøk å fremvise en positiv holdning, både til jobben, arbeidsforholdene og den du skal snakke med. Legg på hylla alt som har med trusler, ultimatum, arroganse og aggressivitet å gjøre.
Forsøk å si så lite som mulig for å fremme dine synspunkter. Jo mer du snakker, desto mindre virker du imøtekommende. Lytt til den andre personen sine begrunnelser og standpunkter og forsøk på en oppriktig måte å forstå.

Les også: Hvordan få bedre motivasjon på jobb.

Ha plan B klart foran deg

Selv om et avslag kan føre til at man kjenner seg fornærmet eller forbigått, bør du ikke la følelsene som kommer opp i møtet påvirke dine avgjørelser. Bestem på forhånd hva du skal gjøre dersom du får avslag på anmodningen. Vær høflig og oppriktig, men gjør det klart at du ikke ser andre muligheter. Be vedkommende om å tenke på situasjonen, samtidig som du også tar en pustepause og snakk sammen igjen innen et par uker har gått.

Forhandlinger om lønn i ny stilling

Dersom du er den fremste kandidaten til en jobb stiller du ganske sterkt når det kommer til lønnsforhandlinger. Ikke bare er bedriften innstilt på at ansettelsen er i boks og de kan «close the deal», men dersom de virkelig har et ønske om å ansette seg vil de nok ikke la deg gå med det første. Husk at det er mye lettere å overbevise noen dersom du kan komme med realistiske og håndfaste kriterier. Finn ut hva andre bedrifter betaler ansatte med samme bakgrunn og erfaring som deg og bruk dette i forhandlingene.

Les også: Søk jobb med profil på LinkedIn.

La begge parter gå seirende ut

Når du deltar i lønnsforhandlinger er det ikke snakk om å kåre en vinner og en taper. Målet for samtalen bør være at begge parter har noe å vinne på avtalen som har blitt inngått. Ideelt sett skal du oppnå det du ønsker og ville ha ut av samtalen, men vær forberedt på å måtte vike litt på kravene. Å møtes på midten sikrer at relasjonen du har til arbeidsgiveren din blir positivt ivaretatt siden du viser samarbeidsvillighet.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...