God og sunn mat når du er gravid

Dersom du allerede lever et sunt liv med gode vaner og et sunt kosthold, vil ikke graviditeten endre mye av dette. Det er viktig å få i seg de riktige næringsstoffene og skaffe seg oversikt over det man bør spise mer av og hvilke matvarer man bør begrense inntaket av. Les våre tips til god og sunn mat for gravide.

Tenk på hva du spiser

Selv om et sunt kosthold er viktig til en hver tid, blir det enda viktigere når du er gravid. Det er svært viktig at du får i deg alle de vitaminene og mineralene som både kroppen din og utviklingen til fosteret behøver.

Tenk på at det du spiser skal være kilder til næring både for deg selv og for det lille barnet som skal vokse seg sunt og frisk frem i mot termin. Snakk med legen din eller kontakt en ernæringsspesialist for å få satt opp et kosthold som er tilpasset dine behov. Det kan være nødvendig å ta blodprøver for å sjekke at du ikke har noen mangler som kan påvirke barnets utvikling.

Les også: Hvordan bli gravid.

Kosttilskudd

Folat regnes som svært viktig for en som er gravid, og du kan begynne å ta kosttilskudd allerede mens du planlegger å bli med barn. Du kan selvfølgelig spise mat som er rik på folat, som for eksempel grønne grønnsaker, bønner og alle frukter i sitrusfamilien. Innholdet av folat i mat er likevel ikke høyt nok til å forebygge ryggmargsbrokk, noe som er en stor del av grunnen til at folat anbefales i denne delen av graviditeten. Det er nemlig ikke nødvendig å ta folat under hele svangerskapet, det anbefales at du tar 400 mg daglig frem til den 12.uken av graviditeten.

Det har også en veldig positiv effekt for både mor og barn å få i seg ekstra omega-3 fettsyrer. Selv om det kanskje høres rart ut er det nemlig slik at fett er en viktig byggesten i det som skal bli et sunt barn. Fettsyrene er også veldig bra for utviklingen av hjernen. Som en god bivirkning er det også bra for huden, som i løpet av graviditeten strekkes ganske mye.

Når man er gravid går maten tre ganger så sakte gjennom tarmen og kan for mange føre til magetrøbbel. Dersom du tar probiotika vil du slippe unna de verste problemene og bedre fordøyelsen.

Sjekk også med legen om det er nødvendig å ta tilskudd av jern, jod og kalsium, som er viktig for alle gravide kvinner.

Tips til god og sunn mat når du er gravid

  • Frukt og grønt – prøv å spise så mye som mulig ved å spise frukt mellom måltidene og ved å alltid inkludere salater og grønnsaker til maten.
  • Fisk bør du spise 2-3 ganger i uken, og jo fetere jo bedre. Finn gode retter som inneholder makrell, laks og ørret for å sikre et rikt omega-3 inntak.
  • Melkeprodukter med lav fettprosent, og da gjerne yoghurt er bra for både sunne bakterier til tarmen og for kalsiumet sin del.
  • Hver dag bør du få i deg en eller flere av disse matvarene: Kylling, magert kjøtt, egg, linser, bønner eller erter. Protein er viktig for barnets utvikling.
  • Lenge leve karbohydratene, selve byggeklossene for å skape nytt liv. Brød, poteter, pasta, ris, bulgur bør være en del av kostholdet ditt og du kan godt gå for fullkornsvariantene.
  • Drikk mye vann. Det er utrolig viktig å holde seg hydrert i løpet av svangerskapet.

Hva du bør unngå som gravid

Det finnes også en del matvarer som du bør unngå når du er gravid:

  • Alkohol er en soleklar ting du bør unngå i løpet av hele svangerskapet.
  • Vær forsiktig ved bruk av enkelte medisiner og naturmidler. Sjekk med legen din hva som er mulig å ta som gravid.
  • Husk å steke kjøttet godt og å vaske alle grønnsaker godt. Slik unngår du toksoplasmose og listeriasmitte.
  • Vær også nøye på å spise matvarer som har gått ut på dato, eller matvarer som ikke er stekt eller kokt. Hold deg unna røkte og gravede produkter, samt oster som ikke er pasteuriserte.

Les mer om helse på Prosent.no

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...