Kosthold gravid

Hva bør du spise når du er gravid

Det har i lengre tid vært forsket på hva kostholdet kan ha å si for om man blir gravid eller ikke. Foreløpig er det ikke kommet noen endelig konklusjon, men undersøkelsene viser klart at kosthold kan ha stor betydning.

Betydningen av kostholdet

Det er ingen tvil om at kroppen påvirkes av det kostholdet vi har. Derfor er det ingen overraskelse i at også evnen til å bli gravid kan påvirkes gjennom maten. Mat vil aldri kunne veie opp for medisinske tilstander som hindrer graviditet, men kan ha en positiv innvirkning for helse og fruktbarhet.

En av verdens største undersøkelser når det gjelder graviditet og kosthold kommer fra USA (Havard Nurses’ Health Study). Her har de sett på sammenhengen mellom kosthold og fruktbarhet. Resultatene tyder på at kostholdet kan påvirke infertilitet som er eggløsningsrelatert.

Andre undersøkelser, også i Norge, viser at kostholdet og livsstil har en klar sammenheng mellom det å bli gravid eller ikke. Blant annet viser det seg at fedme er en viktig faktor for infertilitet. Dette da fedme forstyrrer den naturlige hormonbalansen i kroppen.

Det å være for tynn er heller ikke gunstig for å bli gravid, da også dette påvirker hormonbalansen. Tar man utgangspunkt i vekt eller BMI vil det en kaller normalvektig være mest gunstig. Vi kan vel dermed konkludere med at når det gjelder hormoner og vekt er det maten som vil være en viktig faktor, uten at vi ekskluderer andre årsaker til infertilitet.

Kostholdet generelt

Generelle kostholdanbefalinger vil for mange være nok til å holde kroppen i stand til å bli befruktet. Andre igjen vil kanskje ha behov for en noe mer skreddersydd diett.

Ser vi i utgangspunktet på generelle kostholdsanbefalingene er sukker en av de første tingene en bør kutte ned på. Sukker er et unødvendig stoff for kroppen og kan føre til hormonforstyrrelser ved økningen en får av insulin når en spiser sukker.

Raske karbohydrater er også noe en bør unngå. Dette er mat blant annet mat som er laget av hvetemel. Her gjelder samme regler om du vil bli gravid som resten av befolkningen. Karbohydrater med lav GI. Det betyr fullkorn, grønnsaker, bønner, frukt og minst mulig raffinert mat.

Melkeprodukter

Her i Norge har vi i mange tiår nå blitt anbefalt meieriprodukter med lav fettprosent. Vil man bli gravid tyder det på at denne anbefalingen bør ligge. Undersøkelsen som er gjort i USA viser klart at kvinner som fikk i seg et porsjon med fete meieriprodukter hadde mindre sjans for eggløsningsorientert infertilitet.

I tillegg vet vi i dag at fete melkeprodukter ikke har skylden for hjerte-karsykdommer, som en tidligere trodde. Melkeproduktene vil gi kroppen mange nyttige stoffer, og her kan nevnes spesielt kalsium.

Kalsium har mange viktige oppgaver i kroppen, bland annet omsetningen av vitamin D, som igjen er viktig for en del hormondannelser. I tillegg spiller kalsium en viktig rolle av kroppens omsetningen av magnesium. Så dette betyr med andre ord at en porsjon fet melkeprodukt pr dag er gunstig.

Vitamin B9

Dette vitaminet er essensielt ved forsøk på å bli gravid, og for selve graviditeten. Harvards forskning viser en klar sammenheng mellom eggløsningsrelatert infertilitet og B9 (folat, folsyre). De som tok tilskudd hadde hele 40% større sjanse til å bli gravid enn de som ikke tok tilskudd.

Det kan være vanskelig å få i seg store mengder av folat kun gjennom kostholdet, og derfor anbefales det ofte å ta tilskudd om en vil bli gravid, eller om man allerede er gravid. Vil man bli gravid bør en begynne å ta tilskuddet hele 2-3 måneder før en forsøker.

Skulle du være skeptisk til å ta tilskudd kan løsningen være å ta tilskudd som er beregnet for den generelle befolkningen, og heller spe på med folatrike matvarer. Dette er mat som grønnkål, spinat og brokkoli.

Drikke

Et godt kosthold for å bli fruktbar inneholder også drikke. Her er stikkordet vann, kanskje ikke noen overraskelse, men viktig påminnelse. Vann inngår i alle kroppens prosesser og celler. Dermed er vann også viktig for å befruktes. Hvor mye vann du trenger avhenger av flere faktorer, som vekt og aktivitetsnivå. Pekefingerregelen er rundt 2 liter pr dag.

Grapefruktjuice har vist seg å gi effekt på livmorsekretet, at det blir mer «spermvennlig» (det blir mer av det og det blir mer tyntflytende). Derfor kan det være en god ide å drikke dette uken før eggløsning.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...