Det er ikke alltid like lett å vite hva som anses som et moderat alkoholforbruk. En lege og rusmiddelforskers definisjon, er som regel langt strengere enn hva vi selv synes er greit.
Forskjeller alt ettersom hvem du spør
Hva som regnes som moderat alkoholforbruk, avhenger rett og slett av hvem du spør. Vi bør også skille mellom hva helsemyndighetene anser som moderat, og hva enkeltoppfatninger av dette er.
Hvert enkelt lands helsemyndigheter definerer også ”moderat” forskjellig fra hverandre. I Norge settes grensen langt lavere enn for eksempel i Japan. I tillegg er det lett å bli forvirret når det kommer til såkalte enheter med alkohol. En enhet er ikke ensbetydende med et glass størrelsen på glasset har selvsagt betydning), men et mål for en viss mengde gram alkohol. Også dette kan variere fra land til land.
Hva anbefaler Folkehelseinstituttet?
I Norge har Folkehelseinstituttet unngått å gi et offisielt mål på hva som kan regnes som moderat alkoholforbruk. I stedet anbefaler FHI at forbruket begrenses til 12,5 milliliter ren alkohol per dag (10 gram) for kvinner, og maksimum 25 milliliter for menn (20 gram). FHI anbefaler også at gravide, barn og unge ikke drikker alkohol i det hele tatt. De anbefalte grensene for kvinner tilsvarer i underkant av et glass vin, eller 3 desiliter øl.
Fra dette er det lett å se at hver enkelt av oss gjerne anser andre mengder som moderate. Det er selvsagt mer moderat å drikke 3 glass vin hver dag, enn for eksempel 6 glass. Men, med 3 glass drikker du langt mer enn det som anbefales av de som forsker på alkoholens skadevirkning på kroppen.
Hvorfor settes grensene så lavt?
Årsaken til anbefalingene fra FHI er basert på hvilken risiko et økt forbruk av alkohol medfører. I prinsippet er alle mengder inntak av alkohol skadelig for kroppen, men i små mengder er dette nesten neglisjerbart. Øker mengdene, øker også risikoen for mange sykdommer og skader på kroppen. Skadene fra alkohol er også forskjellige, alt ettersom hvem vi snakker om.
I tillegg øker alkoholforbruk risikoen for fysiske skader, fordi oppførselen endrer seg når vi drikker. Som et eksempel; 2 av 1000 mennesker som kjører bil, er påvirket av rusmidler, noe som igjen fører til flere ulykker.
Er litt alkohol sunt?
Du har kanskje hørt om leger som anbefaler litt alkohol hver dag, og at dette skal ha en helsemessig gevinst. Det stemmer til en viss grad, men mange rusmiddelforskere er uenige i utsagnet. Den helsemessige gevinsten man får fra små mengder alkohol, kan man oppnå med andre virkemidler.
Sagt på en annen måte; selv om forskningen tyder på at små mengder alkohol gir lavere risiko for enkelte hjerte- og karlidelser, vil du kunne redusere den samme risikoen på langt sunnere måter gjennom kostholdet.
Å unne seg litt hygge
Selv om det fort blir pekefingre og fy-fy når vi snakker om alkohol, er det også et moment at et noenlunde moderat alkoholforbruk også har positive sider, om vi ser bort fra det rent fysiologiske. Det å hygge seg sammen med venner, mens man tar et glass vin, gir også en positiv opplevelse rent følelsesmessig.
For noen reduserer det kanskje stress til en viss grad. Det er med alkohol som det meste annet i livet; overdrivelse er som regel den usunne faktoren.