Tips for å bli gravid

Hvordan bli gravid

Noen tar tiden til hjelp, andre vil ha barn så raskt som mulig, mens andre igjen prøver over lang tid uten å lykkes. Heldigvis vil de aller fleste lykkes med målet sitt, og her er noen tips til at det kan gå enda enklere

Å bli gravid

Når man har tatt valget med å bli gravid vil man helst det skal skje med en gang. Dessverre er det ikke alltid nok bare å bestemme seg for dette. De harde fakta forteller at kun 1 av 4 klarer bli gravide samme måned de forsøker.

Andre trenger rundt 3 måneder, cirka 60% av de som forsøker. Mange trenger faktisk opp mot et år på seg før det endelig skjer, mens hele 90 til 95% lykkes innen to år.

Det er faktorer som selvsagt spiller inn på om en lykkes eller ikke. Alder er en av de viktigste faktorene. Har du fylt 30 og forsøkt å bli gravid bør du kontakte lege innen det er gått et år. Er du under 30 kan du trygt vente halvannet år før du kontakter faghjelp.

Uansett alder vil det være hjelp i en del ting, slik at en kan lykkes med graviditeten uten problemer. Her kan man spesielt påpeke prevensjon, som inneholder hormoner. Disse slutter man jo med, men det kan ta tid før eggløsningen er i normalt gjenge. Dette må også tas inn i beregningen.

Les også: Hvordan regne ut eggløsning

Faktorer som påvirker eggløsningen

Eggløsningen er nøkkelen til å bli gravid. Denne kan la seg påvirke av en mengde faktorer. Årsaken til dette er kroppens hormonbalanse, og denne må være i orden ellers vil en eggløsning også påvirkes.

Kroppsvekt er en viktig faktor, og kan påvirke negativt. Måten den kan påvirke på er når man er for tynn eller for tung. Undervekt kan føre til manglende eller varierende eggløsning. Overvekt kan føre til hormonendringer generelt i kroppen som igjen fører til problemer med eggløsning. Befinner du deg i en av disse vektgruppene, og sliter med å bli gravid, vil en normalvekt være en god forberedelse.

Trening er anbefalt, om du ønsker å bli gravid eller ikke. Her må en passe på at man ikke trener for mye. Overdreven trening kan forstyrre balansen av østrogen og progesteron. Har du en mistanke om at manglende graviditet skyldes treningen må du kutte ned på den.

Røyking, alkohol og enkelte medisiner kan hindre en graviditet. Det samme gjelder en del naturlegemidler. Disse faktorene kan i tillegg, om du skulle bli gravid, føre til spontanabort. Sjekk med legen din om du tar medisiner/naturmedisin før du begynner forsøket med å bli gravid.

Et godt kosthold hjelper

Et bra kosthold er bra for alle, men spesielt viktig for deg som vil bli gravid. De generelle kostholdsanbefalingene er gode nok, men med noen tilpasninger. Enkelte ting skal justeres noe i forhold til graviditet.

Guide: Dette bør du spise når du er gravid

Kostholdstips som kan hjelpe for å bli gravid:

  • Minst mulig sukker
  • Pass på koffeininntaket
  • Ta tilskudd av folat 2-3 mnd før du forsøker bli gravid
  • 1 porsjon med fet meieriprodukt pr dag
  • Kutt raske karbohydrater

I tillegg til selve maten vil spisemønstret ditt kunne spille inn. Har du en tendens til å hoppe over måltider, eller har gått på diett med veldig lavt kaloriinnhold, kan det forhindre graviditeten. Får du dette i normalt gjenge er sjansene dine atskillig bedret.

Stress og dets påvirkning

Stress kan komme av mange forskjellige ting, og har en generell negativ innvirkning på helsen vår. Forsøker du bli gravid kan det vise seg vanskelig. Det er viktig å eliminere bort stressfaktorer på jobb og i privatlivet. Få endret det negative stresset, mens det positive stresset trenger vi.

En annen viktig stressfaktor er; å ikke bli gravid. Ja, noen lar seg stresse så mye av dette at det i seg selv hindrer en graviditet. Det er uhyre viktig å ikke stresse med å bli gravid. Klarer du stresse ned skjer graviditeten raskere.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...