Hvordan få bedre søvn

Hvordan få bedre søvn

Søvn er nøkkelen til å klare hverdagens strabaser, både på godt og vondt. Dessverre får flere og flere søvnproblemer i dagens samfunn. Undersøkelser viser at dette gjelder både ung og voksen. Vil man unngå dårligere helse over tid bør man gripe fatt i søvnvanene.

Derfor er det viktig å få søvn

Søvn er viktig på mange måter, og både for fysisk og psykisk helse. Det er like viktig å sove nok som det er med riktig mat og trening. Når vi sover reparerer kroppen celler og danner nye. Spesielt gjelder dette barn, da de har en rask utvikling.

Sover man litt dårlig en periode er ikke dette helsefarlig, men over tid vil det være et problem. Vi har alle kjent på det at vi konsentrerer oss dårligere, og reagerer saktere på ting. Kommer søvnvanene på plass er dette forbigående.

Har man et større søvnproblem kan dette gå utover helsa på mange måter.

Søvnproblemer og helse

Det gjøres stadig nye oppdagelser angående helseproblemer ved for lite søvn. Vel kjent er at for lite søvn kan over tid føre til hjerte-karsykdommer hos enkelte. Det kan for mange føre til fordøyelsesvansker og diabetes. Enkelte får også magesår som en konsekvens.

Det er også vel kjent at søvnmangel kan føre til mentale problemer, som for eksempel depresjon. Stress er også noe som kan utløses om du over lang tid sover lite, og som kjent er stress en faktor til livsstilsykdommer.

Det aller siste som er forsket på er hva som skjer fysisk med hjerneceller når man sover lite, over lang tid. Her er man kommet frem til at store søvnproblemer muligens kan være en faktor til blant annet Alzheimers. Da søvnproblemer ser ut til å ødelegge hjerneceller.

Den jevne nordmann sover ikke nok, men man skal ikke få panikk av den grunn. Søvnproblemer kan de fleste ordne opp i, og det før det blir en fare for helsen.

Bedre søvn

Vi er alle forskjellige og samtidig trenger ikke alle like mye søvn til enhver tid. Noen fellestrekk har man uansett hvilken type man skulle være. Det er viktig å ha rutiner for soving og tiden før en legger seg. Kropp og hode tilpasser seg disse, og etter en periode vil kroppen kreve at den får søvn på den tiden den er vant til det.

I tiden før leggetid vil det være viktig at man holder på rutinene. En bør legge inn en periode hvor man roer ned hodet og kropp. Det kan for de fleste være en stor fordel å slå av TV, mobil og laptopp. Mange impulser rundt oss gjør at hjernen ikke slapper av, og da hjelper det å slå av alt.

Det vil også være bra å legge enkelte aktiviteter tidligere på kvelden. Trening skal ikke legges rett før leggetid. Aktiviteter som gjør deg «pigg» bør utføres i god tid før en skal legge seg. Det sammen gjelder enkelte drikker. Kaffe eller annen koffeinholdig drikke vil gi deg problemer med å sovne. Drikk heller vann om du er tørst.

Flere tips

Det er mange ting en kan gjøre for å bedre søvnen, og her er noen flere tips til deg. Kanskje vil du ha problemer med å gjennom føre alle, men ta tiden til hjelp.

Kjøp blendingsgardiner til soverommet. Mørket fremmer produksjon av søvnhormonet, og vil gi bedre søvn. Du bør heller ikke ha en klokke tilgjengelig om du våkner i løpet av natten. Å sjekke klokken kan fort gjøre at man begynner å stresse med å sovne igjen. Da er man nesten garantert null søvn.

Et lite måltid en liten stund før leggetid, om du er sulten. Å legge seg sulten gjør at mange ikke klarer å sovne. Pass bare på at du ikke blir for mett, da dette og kan gjøre sovingen vanskelig.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...