Hudpleie: holde huden ung

Hvordan holde huden ung

Vi vil alle gjerne se så unge ut som mulig, men uten å bli hysteriske. Alderen forringer hudens kvaliteter, og det kan nok ikke bøtes 100% på. Det er flere ting en kan gjøre om en vil holde rynkene på litt avstand, eller hindre at de blir for mange, for tidlig.

To viktige faktorer i aldringsprosessen

Rynker kommer med alderen og skyldes flere ting. Hovedårsaken er selvsagt aldring. Etter hvert som man blir eldre blir huden tynnere, og produksjon av nye hudceller går saktere. Samtidig minsker produksjonen av Elastin og Kollagen. Elastin holder huden elastisk, og kollagen gir styrke og stamhet til huden. Følgen er altså mindre elastisk hud, og ofte en grovere hud.

Aldring alene er ikke ansvarlig for alle rynkene en får. Sollys er en viktig faktor i dette regnestykket. I sollyset finnes stråling (UV-stråler) som bryter ned kollagenet i huden, samtidig som strålingen ødelegger hudcellers DNA.

Ser man aldring og sollys i sammenheng har man altså to uunngåelige hindringer for å holde huden ung. Heldigvis kan denne utviklingen bremses, selv om du ikke kan stoppe at du blir eldre.

Aldring og rynker kommer fra flere hold

Det er flere ting som påvirker hudens aldring, i tillegg til tidligere nevnt. Den ene er huden din sine egenskaper. Forskjellige hudtyper har forskjellige egenskaper, og det virker inn. Tar man fargen på huden, som eksempel, vil sollys skade lys hud mer enn mørk hud.

Tro det eller ei, men også tyngdekraften og hudens bevegelser påvirker rynkene. Tyngdekraften på den måten at den trekker huden nedover, gjentatte bevegelser lager linjer i huden over tid. Et eksempel på dette er smilerynkene, som man ikke trenger komme opp i årene for å få.

Har man en tørr hudtype vil en også se at aldringen går noe raskere enn hos andre. Alle hudceller består også av en stor andel væske, minsker denne vil huden få tegn til aldring.

Dessverre er det ikke til å unngå at enkelte av disse tingene skjer, man kan liksom ikke gjøre noe med for eksempel tyngdekraften… Det du derimot kan gjøre er å holde huden ung så lenge som mulig ved hjelp av noen triks.

Yngre hud innenfra

Huden er et organ, og som alle andre organer, fungerer den bedre om vi spiser og drikker riktig. I tillegg har en del matvarer gode egenskaper i forhold til å holde huden ung.

Vann er en selvfølge. I løpet av en dag mister kroppen, og huden, væske. Denne må erstattes for at kropp og hud skal fungere slik de skal. Sukkerholdige drikker skal ikke erstatte væsken i huden. Denne typen drikker er heller med på å gi huden dårligere egenskaper.

Matvarer med mye antioksidanter er gunstige for en ung hud. Antioksidantene bekjemper forurensing i kroppen, og dermed også huden. Matvarene kan være blåbær, tomater, grønne og oransje grønnsaker og frukt. Vil man ha en enkel regel kan man si; desto sterkere farger- desto mer antioksidanter.

Huden består av en god del fett, og da sier det seg selv at noe fett må man ha. Fet fisk, som laks og ørret, vil være gunstig for hele deg. Du bør tenke mat fra grunnen av, og unngå ferdigmat og halvfabrikata.

Slik holder du huden ung

Vi har nå nevnt flere faktorer som påvirker huden, og det er flere. Vi kan spesielt bemerke røyking. Denne uvanen vil forringe hudkvaliteten din gjennom stoffene du får i deg. Samtidig vil muskler rundt munnen gjenta samme bevegelse over lang tid. Det vet vi jo nå fører til rynker tidligere.

Skal vi oppsummere kort vil tipsene bli:

  • Bruk krem med solfaktor, også den daglige ansiktskremen
  • Spis mat som er sunn
  • Drikk vann
  • Unngå røyking
  • Unngå uttørking av huden, som lange varme dusjer

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...