Lær deg å kjenne signalene fra kroppen din, dersom du ønsker deg barn. I løpet av menstruasjonssyklusen, har du som regel 24 timer på deg til å bli gravid.
Nær legen din snakker om ovulasjon og østrus, mener hun eller han eggløsning (ovulasjon) og en kort fase i menstruasjonssyklusen (østrus) der modne og ubefruktede egg dyttes ut av eggstokken (i medisinsk terminologi, Graafske follikkel).
Det som forårsaker eggløsningen er et hormon som skilles ut fra hypofysen, såkalte luteiniserende hormon (LH). En noe mindre rolle spilles av follikkelstimulerende hormoner (FSH). Man kan måle LH om man vil finne ut hvilket tidspunkt eggløsningen finner sted.
Det viktige døgnet
Hver menstruasjonssyklus har kun 1 eggløsning, men antallet egg som utstøtes fra eggstokkene kan variere. Dersom en kvinne føder tvillinger, skyldes det som oftest nettopp dette. Eneggede tvillinger er langt mindre vanlige enn toeggede. I alle tilfeller vil egget, eller eggene, utskilles i løpet av et døgn. Det er i dette korte tidsrommet kvinner har muligheten til å bli gravid.
Egget må befruktes av en sædcelle før det dør, noe som normalt inntreffer i løpet av de første 24 timene. Eggceller kan leve lengre, men dette er sjeldnere og sjansene for at cella degenererer er høyere. Dette betyr ikke nødvendigvis at man må ha sex akkurat det ene døgnet for å bli gravid. Sædceller har egenskaper som gjør at de kan leve i noen dager i kvinnekroppen etter ejakulasjon. Perioden er likevel såpass kort at dersom du ønsker å bli gravid, lønner det seg å finne ut så nøyaktig som mulig når du har eggløsning.
Les også: Hva bør du spise når du er gravid
14 dager før neste menstruasjon
Lengden på menstruasjonssyklusen varierer fra kvinne til kvinne. De fleste ligger på rundt 28 dager, der eggløsningen finner sted den fjortende dagen. Husk at dette er et gjennomsnitt og ikke nødvendigvis stemmer for deg og din menstruasjonssyklus. Kvinner med lengre syklus, vil være fruktbare senere. Som hovedregel regner man 14 dager før neste menstruasjon, som den mest fruktbare perioden.
På diverse nettsider kan du finne kalkulatorer som regner ut når neste eggløsning er. På grunn av de ovenfor nevnte forskjellene på kvinners syklus, gir slike utregninger kun en pekepinn på når du er fruktbar. Det finnes flere tegn du kan se etter, noe du blir bedre til ettersom du blir kjent med kroppen din.
Eggløsningstester
Den vanligste og raskeste metoden er å bruke en eggløsningstest som du kan kjøpe på apoteket. Disse måler økninger i LH i urinen din. Dersom testen forteller at egget er rett rundt hjørnet, kan du være temmelig trygg på at dette stemmer, selv om det vil variere noe. Har du ikke hatt sex de nærmeste foregående timene, er tidspunktet så absolutt inne.
Vær oppmerksom på at enkelte medikamenter og hormoner kan påvirke slike tester, og dermed gjøre de mindre pålitelige. Testene koster også penger, noe man bør ta med seg i vurderingen.
Tips: Ønsker du å kjøpe graviditetstest og en rekke andre produkter på nett kan jeg anbefale denne populære norske nettsiden.
Andre tegn på eggløsning
En annen indikator er utfloden. I dagene før eggløsning, vil denne bli mer slimete. Livmorsekret utskilles fra livmorhalsen og har til hensikt å beskytte livmoren mot bakterier fra skjeden, samt hjelpe sædcellene med å komme seg frem til eggcellen. Konsistensen forandrer seg noe og sekretet ser nesten ut som eggehvite. De siste dagene med denne type utflod, er som regel de dagene da du er mest fruktbar.
En annen metode som kan brukes samtidig, er å holde øye med kroppstemperaturen om morgenen. Eggløsningen har normalt funnet sted dagen før du merker temperaturstigningen. Temperaturen skal måles til samme tid hver dag, når kroppen er i full hvile, helst i anus eller skjeden, og før du går ut av sengen. Pass på å ikke bevege deg for mye, eller la deg stresse av noe.
Dersom du ikke merker endringer på utfloden eller temperaturen, kan det skyldes at du ikke har eggløsning. I så fall anbefales det at du konsulterer legen din. Man bør også ta et spermiogram for å undersøke din partners fertilitet.