Tips slutte å røyke

Hvordan slutte å røyke

Endelig, tiden er inne, du har innsett ulempene med nikotinsuget og har bestemt deg for å slutte å røyke. Det gjenstår bare å velge metode og bestemme seg for en endelig sluttdato. Hvordan går du frem for å legge bort røyken? I denne artikkelen gir vi deg noen tips som alle fører til et vellykket resultat. Resten er opp til deg og hvor motivert du er.

Hva som skal til

Det er flere metoder for å hjelpe deg til å slutte, alt fra nikotinplaster til hypnose og alternative virkemidler. Noen av fasene går imidlertid igjen uavhengig hva du til syvende og sist bestemmer deg for:

  • Den avgjørende motivasjonen
  • Selve stumpingen av røyken
  • Totalt avhold og permanent røykeslutt

Hvorfor skal du slutte å røyke?

Det kan være flere grunner til at du ønsker å slutte å røyke. Én faktor er ditt eget husholdningsbudsjett. Hva koster det deg å røyke? Hva kan du i stedet bruke pengene til? Kan du gi deg selv en belønning når du har lagt vekk røyken for godt? I tillegg til det økonomiske er det likevel de helsemessige gevinstene som teller mest. Alt fra at røykingen gir deg gule tenner og dårlig ånde til nikotinflekkede fingre, dårlig form og faren for kreft og andre sykdommer.

Det kan også være noe så enkelt som lukt som setter seg i klærne, gamle sigarettstumper som skaper vond lukt i rommene, eller at du får deg en ny kjæreste som selv ikke røyker og setter liten pris på røykekyss. I tillegg kan det være greit å sjekke om andre synes det er ok at du røyker. Hvordan ser du ut? Av og til er det lov å tenke litt forfengelig.

Få støtte

Dersom det ikke er så mange andre som røyker i venneflokken eller familien, kan det være smart å inngå en avtale med dem om hjelp og støtte. Eller alliere deg med andre som også har besluttet seg for å legge vekk nikotinen. Selv om det i siste instans ikke er andre enn deg selv som kan bestemme over kroppen din. Midt oppe i det hele er det et spørsmål om valgfrihet. Det er fortsatt en menneskerettighet å bestemme over sin egen kropp. I vår tid er det stadig flere som har allergier og ikke tåler røykelukt, selv om de bare er passive røykere. Kan hende det er motivasjon nok å ta hensyn til at andre lider på grunn av røyken?

Bli bevisst på røykevanene

Gjennom bevisst å gå gjennom fordeler og ulemper, og i avvenningsprosessen minne deg selv om de negative konsekvensene av å røyke, motiverer du deg selv til å slutte å røyke. Er du systematisk anlagt, kan du gjerne lage en egen tabell der du dag for dag holder oversikten over hvor mange sigaretter du røyker i tillegg til å sette opp ditt eget ”røyke-nedtrappings-budsjett”.

Tankemønstre er imidlertid ikke bare vaner og rutiner som foregår på et mentalt plan. Enda viktigere er som regel de emosjonelle sidene. Hvorfor begynte du å røyke i første omgang? Hva følte du den gangen som gjorde at du syntes det var så godt? Hva føler du nå ved tanken på å legge bort røyken for godt?

Vær ærlig mot deg selv. Kanskje oppdager du at det ikke var så godt som du trodde.

Stumpingen av røyken

Det er viktig å sette seg et mål, og det første er å bestemme seg for når du vil slutte. Enten kan du røyke så mye du vil før den datoen du har satt, eller du kan trappe gradvis ned. Rådene er litt forskjellige. Det er også avhengig av hvor disiplinert du er. Noen kan slutte på dagen. Andre trenger mer tid. Når datoen er inne for å stumpe røyken for godt, bør du iallfall unngå steder og mennesker som er ”triggere” for å ta frem røykepakka igjen. Her har vi laget en guide for deg som ønsker å slutte med snus.

Full stopp...

Når du først har lagt bort røyken, vil du nok kunne kjenne røykesuget til tider igjen, men det er helt greit. Du vet at du har klart å slutte, og da kan du klare det for resten av livet... Så kan du heller føle litt medynk med dem som faktisk ikke har klart å slutte.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...