Tips trene uten å trene

Hvordan trene uten å trene

Er du bedagelig anlagt og sliter med motivasjon for å trene, er det allikevel mange muligheter for å få rørt mer på kroppen enn du gjør til vanlig. Det er egentlig bare kreativiteten som setter grensene. Hvordan du enn snur og vender på det, så må du forflytte deg mellom x antall punkter i løpet av en dag. Der ligger hemmeligheten til det å trene uten å trene.

Øk trappe-frekvensene

Vedens eldste forslag er jo å gå trapper og la heisen stå. Mange tror derfor at man konsekvent må gå. Feil! Tiden du har tilgjengelig og et øyeblikks latskap skal selvfølgelig være medbestemmende. Poenget er å øke antall ganger du går i trapper fra få og til flere ganger enn du gjør i dag.

For de som må forsere trapper hjemme. Det være seg i oppgangen til leiligheta eller inne i ens eget hus. Hver gang du skal opp og ned, gå en ekstra gang eller to eller fler, avhengig av tiden du har til disposisjon og lengden på trappa. Er trappa lang som i et høyt leilighetsbygg, gå deler av trappa.

Mer om retningslinjer innen kosthold og trening, samt forebygging, kan du finne hos Helsedirektoratet.

Kjør til jobben, men...

Har du lang vei til jobben sier det seg selv at man må komme seg dit med et egnet transportmiddel, men hvor står det at du må gå av på busstoppet nærmest arbeidsstedet? Eller parkere rett utenfor? Du kan jo begynne med å parkere et kvartal lengre unna enn du vanligvis gjør. Eller hoppe av bussen et stoppested eller to før du vanligvis går av. Får du med deg noen kolleger på dette i tillegg, så gjør det jobben enklere. Er du riktig heldig passerer dere ei kaffesjappe på veien der man får kjøpt seg en latte eller kølsvart kaffe. Sammen med gode kolleger blir det litt sosialt og kos over turen på morgenkvisten.

Vel plassert på jobb, kan du plassere armene på kanten av skrivebordet, strekke ut kroppen og ta noen push-ups hvis du føler for det. Den eposten du så skal sende til kollegaen i en annen del av bygget med en beskjed? Gå heller bort til vedkommende og avlever beskjeden.

Lunsjtid = bevegelsestid

De fleste av oss har for vane å sitte på baken i lunsjen mens maten inntas. Hvorfor ikke satse på litt lett trening deler av tiden enkelte dager i uken? Gjerne sammen med kolleger, det gjør det hele lettere. Gå til nærmeste park og spis maten din. Er det dårlig vær, gjør noen enkle styrkeøvelser på kontoret. Spaser opp og ned de nærmeste trappene. Ta gjerne tiden på hvor lenge hver tur opp tar. Er du utrent vil du merke rask fremgang, og det å se resultatene manifestere seg på klokka er motiverende i seg selv.

Tannpusstrening

Høres det tåpelig ut? Sikkert, men de to minuttene du bruker til å pusse tennene er ypperlige til å styrke leggmusklene. Enkelt og greit så hever og senker du hælene, tåhev som det kalles, mens du pusser. Som en ekstra bonus får du litt koordinasjonstrening da det for enkelte kan være føles litt vanskelig å pusse og heve hælene samtidig.

Gjør det noen morgener, så sitter den. Vær obs på at leggmusklene kan bli ømme hvis de er utrent. Start derfor med 10-20 tå hev ikke oftere enn hver andre dag, og øk på med antall etter eget forgodtbefinnende. La ømheten bli borte før du tar en ny tannpussetreneøkt.

Stein i stua

Å trene med vekter er ypperlig, men du har ikke tid, ork eller motivasjon til å begynne på treningsstudio. Det koster i tillegg flere tusen kroner i året, og du risikerer å ende opp som "støttemedlem" i studioet. Finn deg heller en stein eller flere som veier sånn passe og til forveksling kan brukes som en pyntegjenstand. Plasser x antall slike rundt på plasser i huset der du ikke kan unngå å se dem (og en eller flere på kontoret). Når du setter deg ned i sofaen, plukk opp steinen og gjør noen enkle styrkeøvelser med den. For eksempel en kort bicepsøvelse med steinen som ligger på frokostbordet hver tredje dag?

Søk på nett etter øvelser som er funksjonelle, styrker de store muskelgruppene i overkroppen og som er gjennomførbare med steinene.

Alternativt kjøper du deg et enkelt sett med vekter i din nærmeste sportsbutikk.

Finn på noe selv

Nå har du fått noen tips til hvordan trene uten å trene. Snakk med venner og bekjente om hvordan utvikle nye muligheter for å trene uten å trene. Hva med å invitere noen av dem med på en konkurranse og gjøre det hele mer lekfullt? Hver enkelt av deltagerne skal en gang i måneden komme opp med en ny trene-uten-å-trene-øvelse.

Mens du spaserer til matbutikken og grubler over hvordan du skal overgå treningsforslagene vennene dine har kommet opp med, får du et par idéer.

  • Som å gå tur med hunden med en ryggsekk med litt vekt oppi. For eksempel noen brusflasker fylt med vann.
  • Du velger å melde deg frivillig til å klippe plenen hos naboen en gang i uka, eventuelt blir du fast plenklipper i borettslagets fellesareal.
  • Naboen slurver med å måke oppkjørselen sin om vinteren. Null problem, du hjelper vedkommende med jobben i ny og ne.
  • Samboeren/kjæresten/ektefellen din skal fra nå av slippe å vaske og støvsuge gulv. du skal gjøre det, og du tar selvfølgelig tiden på en grundig gjennomføring.
  • Du har barn, barnebarn, onkel-/tanteunger eller barn av venner som liker å kjøre akebrett. Du blir med og drar dem et lite stykke på vei til og fra a eller b.

Anbefalt: Tips til å komme i gang med treningen.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...