Graviditet

Mat gravide bør unngå

Å være gravid er en stor omstilling for de fleste. Du kan fortsette med de aller fleste aktiviteter og vaner som du hadde fra før, men enkelte ting må du forberede deg på å legge på hyllen inn til videre. Det finnes flere matvarer som gravide bør unngå, her leser du hvilke det er snakk om.

Hold deg unna!

Selv om det er kjedelig å bli fortalt at du ikke lengre kan kose deg med favorittmaten din er det best å høre på ekspertene. De sier det ikke for å gjøre svangerskapet mindre trivelig for deg, men fordi den aktuelle matvaren inneholder noe som barnet kan ta skade av.

Alkohol kjenner vi alle til som én av tingene du bør holde deg unna mens du er gravid. Selv små mengder alkohol kan forstyrre utviklingen av barnets hjerne og andre viktige organer.

Det du kanskje ikke var klar over var at det finnes en rekke andre matvarer som virker uskyldige, men som kan skade barnet.

Fisk ikke alltid bra for gravide

Gravide behøver mye omega-3 som er godt både for mor og barn. Særlig er det med på å sikre en sunn utvikling av fosterets hjerne. Likevel er det enkelte fisketyper du bør holde deg unna ettersom de kan inneholde miljøgifter, som blant annet kvikksølv.

Vær forsiktig med hvalkjøtt, selkjøtt, fiskelever, krabbeinnmat, gjedde, abbor over 25 cm og ørret over 1 kilo. Mange mener også at man bør være forsiktig med sushi av samme årsak og unngå fisk som ikke er kokt eller stekt, men røket eller gravet.

Unngå enkelte muggoster

Kalsium er et annet viktig næringsstoff for gravide kvinner. Melkeprodukter er som kjent godt beriket med kalsium, men du bør nok se deg om etter en annen kilde enn et oste-fat. I oster som ikke er pasteuriserte kan man finne bakterien listeria som kan være svært skadelig for fosteret. Statistikken sier at barnet dør i 25% av tilfellene der moren blir smittet. De fleste norske oster er pasteuriserte, men du bør være forsiktig med myke muggoster som brie, gorgonzola og camembert.

Dropp kaffen

Mange kjenner seg trøtte og slitne, særlig i første og aller siste del av svangerskapet. Det kan være lett å ty til kaffe eller andre koffeinholdige drikker som en oppkvikker, men dette skal du være forsiktig med. Store mengder koffein øker nemlig sannsynligheten for spontanabort.

Du bør ikke innta mer enn 100-200 milligram koffein per dag, noe som tilsvarer 1-2 kopper kaffe, 3-4 kopper te eller 1 liter Coca Cola.

Les også: God og sunn mat når du er gravid.

God hygiene på kjøkkenet

Å sørge for at matvarene vaskes godt og at kjøkkenbenker og skjærebrett er rene er enda viktigere når du er gravid. Det er mange bakterier som ferdes der vi lager mat, og selv om de fleste ikke er livstruende for voksne, friske mennesker, kan et lite barn ta stor skade.

Vi har tidligere nevnt listeria-bakterien som i tillegg til å finnes i upasteuriserte oster også kan dukke opp i matvarer som ikke lengre er ferske. Pass på utløpsdatoer på vakuumpakket pålegg og unngå spekemat.

I tillegg finnes der en annen bakterie som kalles toksoplasmose. I verste fall kan morens kontakt med denne bakterien føre til abort eller alvorlige skader på barnet. Ofte får moren ingen synlige symptomer. Den største smittebæreren av toksoplasmose i Norge er huskatten. Det smitter gjennom munnen, så hold deg unna katten mens du er gravid. Ikke la katten få oppholde seg på kjøkkenet eller andre steder dere spiser. Vask hendene godt. Man kan også få bakterien i seg ved å spise dårlig stekt kjøtt fra gris og sau.

Pass også på at du generelt sett holder rå og ferdig tilberedt mat fra hverandre og å alltid varme opp maten tilstrekkelig. Vask alle frukter og grønnsaker godt og unngå å bruke samme skjærebrett til mat som kan spises rå og mat som må varmetilberedes.

Les mer om helse her.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...