Gravid

Hvor mye bør en gravid kvinne spise?

Enkelte ser på de å være gravid som en mulighet til å spise alt man kommer over og har lyst på fordi man «tross alt spiser for to». Dette fører til at man legger på seg mye mer enn hva som er nødvendig og det kan bli vanskelig å kvitte seg med «fødselskiloene» etterpå. Les våre tips til hvor mye gravide bør spise.

Energi og kalorier

Selv om du kanskje kan kjenne deg mer trøtt og sliten når du går gravid trenger du faktisk ikke så mye mer energi enn normalt. Du bør unngå å fordoble matinntaket under logikken at dere er to som skal bli mette ettersom barnet er så lite at det ikke behøver like mye mat som en voksen gjør.

En voksen kvinne behøver rundt 2100 kalorier om dagen, en mengde som bare øker med rundt 400 kalorier under graviditeten. Sikt deg inn på å spise rundt 2500 kalorier om dagen.

Kaloriinntaket er selvfølgelig relatert til hvor mange kalorier du forbrenner hver dag. Dersom du er veldig aktiv eller trener mye, vil du naturlig nok også behøve mer brennstoff. Alder, høyde og vekt spiller også inn.

Regn ut din fettprosent og MBI på prosent.no

Finn ditt eksakte kaloribehov

Hvor mye boer en gravid kvinne spise kalorier

Som med så mye annet her i verden finnes det en formel utviklet for å bestemme ditt eksakte kaloribehov når du er gravid. Den tar hensyn til kjønn, alder, vekt og høyde og gir deg en god idé om hvor mye du bør spise om dagen. Husk at vekten din vil endre seg i løpet av svangerskapet og at du bør trekke fra barnets vekt når du regner ut formelen.

655,1 + (9,6 x W) + (1,8 x H) - (4,7 x A)

 • W = vekt i kilo
 • H = høyde i centimeter
 • A = alder i år

Dersom du veier 70 kilo, er 170 centimeter og er 30 år gammel vil formelen bli slik:

655,1 + (9,6 x 70) + (1,8 x 170) - (4,7 x 30) = 1492,1
Dette vil si at en kvinne som er i absolutt null aktivitet vil behøve 1492,1 kalorier per dag. Legg til 400 kalorier for graviditeten og du er oppe i 1892,1. Likevel sitter de færreste av oss, om man er gravid eller ei, helt stille dagen lang, så det er viktig å ta med en aktivitetsfaktor. Denne skal du så gange kaloribehovet med.

 • Null aktivitet (ligger i sengen eller sitter stille): 1,1-1,2
 • Lite aktivitet (stillesittende jobb, lite eller ingen aktivitet i fritiden)1,3-1,5
 • Rolig aktivitet (jobb med litt bevegelse, men lite aktivitet på fritiden) 1,6-1,7
 • Moderat aktivitet (jobb der du står eller går mye, samt lett trening på fritiden) 1,8-1,9
 • Høy aktivitet (hardt kroppsarbeid eller daglig trening) 2,0-2,4

Dersom en kvinne som i eksempelet over har en jobb der hun rører seg lite, men trener noen ganger i uken, kan hennes aktivitetsnivå settes til 1,7. Dermed blir formelen slik:
1892,1 x 1,7 =3216,57

Dette kan virke som mye, men siden aktivitet forbrenner kalorier, må du kompensere med mer energi om du ikke vil gå ned i vekt. Husk at dette tallet kun er retningsgivende for den dagen du utfører aktivitetene, ikke på generell basis.

Det beste tipset vil være å bare spise litt mer enn du gjør til vanlig og å holde et øye med vekta. Legen din vil også være behjelpelig med å hjelpe deg å finne din idealvekt når du er gravid og underveis i svangerskapet.

Styrketrening er i de aller fleste tilfeller positivt for gravide dersom det gjøres riktig. Treningssenteret EVO har dyktige instruktører som hjelper deg med å tilpasse treningen etter din kropp. Senteret har fri innmelding, og åpent fra 05 - 24 alle dager. Inkludert i prisen er en kartleggingstime med PT og tilgang til alle sentre for samme pris. Meld deg inn hos EVO her.

Hva bør du spise

Like viktig som å få i seg riktig mengde mat er det å få i seg den riktige typen mat. Et sunt kosthold er alltid viktig, men ekstra viktig når man skal vokse frem et nytt menneske. Maten bør inneholde alle de viktige næringsstoffene og byggesteinene som skal til for en normal fosterutvikling. Det er også viktig at du holder deg sunn og frisk.

 • Frukt og grønnsaker
 • Fet fisk
 • Magert kjøtt
 • Brød, pasta, ris og poteter, gjerne fullkorn
 • Bønner, linser og erter
 • Melkeprodukter med redusert fettprosent
 • Vann

Her er maten du bør unngå når du er gravid.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...