Søndagsmiddag eller bare ekstra luksus i hverdagen? Helstekte stykningsdeler egner seg utmerket til begge formål.
Hva med helstekt entrecôte, servert med rødvinssaus, fløtepoteter, grønnsaker og rørt tyttebær? Entrecôte, ytrefilet og indrefilet er stykningsdeler som alle passer perfekt for helsteking. Mørbrad og flatbiff er også brukbare.
Si du står med et stykke entrecôte i hånda, innpakket i plast. Hva i alle dager gjør du så?
1. Det første du gjør er å ta stykket ut av kjøleskapet for å la det hvile på kjøkkenbenken i 30 minutter.
2. Sett ovnen på 100 grader.
3. Ta kjøttstykket ut av plasten og tørk så av kjøttstykket med kjøkkenpapir.
4. Krydre med salt og pepper på alle sider.
5. Brun alle flater av kjøttstykket i panna i en blanding av smør og nøytral olje.
6. Stikk et steketermometer i kjøttstykket så spissen står midt inni tykkeste delen av entrecôten.
7. Legg entrecôten på stekebrett, og plasser stykket midt i ovnen.
8. La stå til steketermometeret viser ønsket stekegrad. Se tabell nedenfor.
9. Ta brettet ut av ovnen, dekk stykket med aluminiumsfolie, og la stykket hvile i 15 minutter.
10. Kutt i skiver og nyt!
Fremgangsmåte for ytrefilet og indrefilet er den samme. Pass på at temperaturen øker 4-5 grader mens kjøttet hviler.
Stekegrad på oksekjøtt:
55-60 grader = Rå (rød)
60-65 grader = Medium (rosa)
65-70 = Medium + (rosa/grå)
75 og oppover = Gjennomstekt (grå)
Lykke til!