Egg er en god kilde til proteiner, fett, jern og en rekke vitaminer.
Etter du har mestret kunsten med å koke dem riktig kan du bruke de i salater, dressinger, sauser eller servert alene.
Oppskrift på kokte egg:
Bløtkokte egg:
- Legg eggene forsiktig i en liten kjele.
- Fyll opp kjelen med kaldt vann til det ligger 1 cm over eggene.
- Varm opp vannet til det koker, skru så ned varmen et par hakk så vannet koker lett (syder).
- La eggene koke/trekke i 4 minutter.
- Kjøl dem ned i rennende, kaldt vann i 2 minutter.
Hardkokte egg:
Samme prosedyre som med bløtkokte egg, men du lar eggene koke/trekke i 7 minutter (6 minutter om du foretrekker at plommen ikke er helt gjennomkokt).
Koking av vaktelegg:
Vaktelegg kokes ved å temperere dem 20 minutter før du trekker dem 5 minutter i lett kokende vann.
Tips: Slik lager du verdens beste vafler
Tips og triks når du koker egg:
- Temperer eggene før koking. En halvtime i romtemperatur minsker sjansen for at eggene sprekker.
- Husk å bruke timer/stoppeklokke når du koker.
- Lager du et minihull i egget på den runde siden slipper lufta ut av egget under kokingen --> mindre sjanse for at skallet sprekker.
- Hardkoking av vannet gjør at skallet sprekker lettere. Rolig koking er veien å gå.
- 1 ss eddik i vannet gjør så eggehvitten lettere holder seg inne i egget dersom skallet sprekker.
- Jo ferskere eggene er, jo vanskeligere er de å skrelle.
Hvordan skrelle egg:
Etter avkjøling knekker du forsiktig eggene for å skape sprekker i skallet. Deretter starter du i den runde enden ved å plukke av skallet med fingrene. Helst under rennende, kaldt vann. Trikset er å komme under hinnen som ligger mellom skallet og eggehviten.
Denne fremgangsmåten for koking av egg fungerer utmerket. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.