Hvordan koke egg

Egg er en god kilde til proteiner, fett, jern og en rekke vitaminer.

Etter du har mestret kunsten med å koke dem riktig kan du bruke de i salater, dressinger, sauser eller servert alene.

Oppskrift på kokte egg:

Bløtkokte egg:
- Legg eggene forsiktig i en liten kjele.
- Fyll opp kjelen med kaldt vann til det ligger 1 cm over eggene.
- Varm opp vannet til det koker, skru så ned varmen et par hakk så vannet koker lett (syder).
- La eggene koke/trekke i 4 minutter.
- Kjøl dem ned i rennende, kaldt vann i 2 minutter.

Hardkokte egg:
Samme prosedyre som med bløtkokte egg, men du lar eggene koke/trekke i 7 minutter (6 minutter om du foretrekker at plommen ikke er helt gjennomkokt).

Koking av vaktelegg:
Vaktelegg kokes ved å temperere dem 20 minutter før du trekker dem 5 minutter i lett kokende vann.

Tips: Slik lager du verdens beste vafler

Tips og triks når du koker egg:

- Temperer eggene før koking. En halvtime i romtemperatur minsker sjansen for at eggene sprekker.
- Husk å bruke timer/stoppeklokke når du koker.
- Lager du et minihull i egget på den runde siden slipper lufta ut av egget under kokingen --> mindre sjanse for at skallet sprekker.
- Hardkoking av vannet gjør at skallet sprekker lettere. Rolig koking er veien å gå.
- 1 ss eddik i vannet gjør så eggehvitten lettere holder seg inne i egget dersom skallet sprekker.
- Jo ferskere eggene er, jo vanskeligere er de å skrelle.

Hvordan skrelle egg:
Etter avkjøling knekker du forsiktig eggene for å skape sprekker i skallet. Deretter starter du i den runde enden ved å plukke av skallet med fingrene. Helst under rennende, kaldt vann. Trikset er å komme under hinnen som ligger mellom skallet og eggehviten.

Denne fremgangsmåten for koking av egg fungerer utmerket. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Hvor mye koster det deg å betale et lån raskere? I dagens rentemarked kan det være fordelaktig å nedbetale lånet raskere. Lang avbetalingstid kan synes fristende, men samtidig øker...

Halv skatt i desember gir deg noen ekstra kroner i lommeboka før julehandelen setter inn. Mange ser derfor frem til og trenger disse pengene. Men hva er bakgrunnen for...

Mange bedrifter sliter med at de har gjennomtrekk på personalfronten. Å utvikle sine ansatte som et verktøy for å hindre dette, kan være en god strategi for å sikre...

Vi bruker prosentfaktor og vekstfaktor for å kunne gjøre beregninger på nye verdier når vi vet utgangsverdien. Kunnskapen danner et godt grunnlag innen praktisk matematikk for senere å kunne...

Det finnes et «hav» av matematiske uttrykk, formler og måter å regne ut ting på. Et av områdene innenfor matematikk er potensregning. Det er ikke alltid like enkelt å...