Det å koke poteter er ikke akkurat "rocket science", men et par triks gjør at du enklere får et godt resultat. Nordmenn har tatt poteten til sitt hjerte, men den er også elsket og flittig brukt i flere andre land.
Amerikanerne bruker den gjerne til sine "mashed potatoes", mens øst-europeerne inkluderer den i sine gryteretter.
Oppskrift på kokte poteter:
1. Skrubb potetene for å få vekk jord og eventuelle steiner.
2. Skrell potetene med en potetskreller. Behold evt. skallet for å øke innholdet av vitaminer, fiber og mineraler.
3. Legg potetene i en kjele og fyll opp med kaldt vann til det ligger 1-2 cm over potetene.
4. Varm opp til kokepunktet, og skru ned noen hakk så det koker mykt og rolig, ikke fosskoking.
5. La potetene koke rolig til de er gjennomkokte. Kjenn etter med en kniv eller gaffel.
Tips og triks når du koker poteter:
- Fyll ikke mer vann enn at det dekker potetene med én cm eller så, dette aller mest for å spare strøm.
- Jo tørrere/melne potetene er (mer tørrstoff), desto mer vriene er de å koke, dvs de sprekker fortere.
- Legg potetene rett i kaldt vann etter skrelling. Skrelte poteter som ligger i friluft oksiderer raskt og blir brune.
- Dampkoking på rist gir et sikrere resultat.
- Velg poteter med lik størrelse for å sørge for at alle potetene har lik koketid.
- Salt i vannet gir potetene bedre smak. 1 ss per liter vann.
- Prøv å koke potetene i saus eller kraft for enda mer smak.
Koking av mandelpoteter:
Da disse potetene er mer melne i konsistensen og skjøre (spesielt dersom du koker dem skrelte) bør du helle av vannet like før de er gjennomkokt. Dekk så til med et håndkle, samt lokk over, og la de koke ferdig ved hjelp av dampen som finnes i kjelen.
Denne oppskriften på kokte poteter fungerer ypperlig, men for å lage enda bedre mat i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.
Se også fremgangsmåten for hvordan lage potetmos, og hvordan lage bakt potet.