Risen er spesielt elsket i Asia, men gjennom sterk innflytelse har den også fått rotfeste her hjemme som et must i kjøkkenskapet. En absolutt nødvendighet til sushi og de fleste indiske/kinesiske retter, men også godt i eksempelvis risotto. Villris og brunris er veien å gå for høyere innhold av fiber og vitaminer. Når du koker ris bruker du normalt dobbelt så mye vann som ris.
Oppskrift på kokt ris:
- 2 dl ris
- 4 dl vann
- 1 ss salt
Slik gjør du:
- Legg risen i en sil og skyll risen under rennende vann for å fjerne stivelse og urenheter.
- Kok opp vannet i en liten kjele.
- Hell risen og saltet i vannet, rør rolig og skru ned varmen så vannet kun "putrer".
- Dekk til med lokk.
- Skru ned varmen til lav-middels etter 5 minutter.
- Kok til den er ferdig.
- Hell av vannet (dersom det skulle være noe) og rør rolig rundt et par ganger for å gjøre den ekstra luftig.
Koketid for ris:
Hvit ris: 18-25 min
Brunris: 30-40 min
Villris: 45-60 min
Tips og triks for koking av ris:
- 1 ss smør eller olje i vannet gir en ekstra smakfull spiss på det hele.
- En riskoker kan være en kjekk investering om du spiser mye ris. Gir deg perfekt resultat hver gang.
Se også fremgangsmåten for hvordan koke poteter.
Denne oppskriften på ris fungerer utmerket, men for å lage enda bedre mat i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.