Hvordan lage aioli

Den er et selvskrevet inventar på tapasbordet, den smaksrike aiolien. Denne fløyelsmyke, tykke "sausen" er i prinsippet en majones med hvitløk, og følgelig svært enkel å lage hjemme.

Har du først laget en god porsjon holder den seg utmerket noen ukers tid i en tett boks i kjøleskapet. Server den for seg selv i kombinasjon med godt brød, eller bland den ut med parmesan og litt vann, og vips så har du en fantastisk salatdressing! Passer også utmerket som følgesvenn til grillet kjøtt, stekte poteter, eller som dip.

Tilberedningsprinsippet er nesten det samme som når du lager majones, men den skiller seg opplagt nok ut ved at du tilfører hvitløk.

Oppskrift på aioli:

- 2 eggeplommer
- 1 ss dijon sennep (evt 1 ts sennepspulver)
- 2 fedd hvitløk
- 2,5 dl nøytral olje (solsikke, peanøtt, raps etc)
- Sitronsaft eller hvitvinseddik
- Salt
- Pepper og eventuelle andre smaker du vil ha

Du gjør så her:

Start med å la eggene ligge i romtemperatur en god halvtime. Skill så plommene fra hvitten og plasser dem i en bolle. Tilsett sennep (sennepspulver) og finpresset hvitløk, og spe sakte all oljen mens du visper godt. Smak til med salt, sitronsaft og pepper. Til slutt kan du blande inn de øvrige ingrediensene om du ønsker å lage en variasjon av aioli.

Kan du lage aioli med elektrisk visp eller lignende utstyr?
Jepp, du kan også bruke food-processor og stavmikser.

Hva gjør du om aiolien skiller seg?
Legg en eggeplomme i en ny bolle, og spe med den sprukne aiolimixen.

Variasjoner:
- Safranaioli: Tilsett safran
- Parmesandressing: Spe ut aiolien med vann til en mer rennende konsistens, tilsett en god slump parmesan
- Urteaioli: Tilsett hakket basilikum og dill
- Nøtteaioli: Tilsett ristede, hakkede nøtter
- Sitronaioli: Tilsett finrevet sitronskall

Allioli (betydning "all i oli" eller "hvitløk og olje") er en versjon av aioli som lages ved å slå sammen hvitløk, olje og salt i en morter til blandingen får en fluffy og myk konsistens. Et godt alternativ for de som ikke tåler egg.

Denne oppskriften på aioli er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Se også fremgangsmåten for hvordan lage majones.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...