Alle har nok et forhold til den klassiske, brune sausen som gjerne kommer som godt selskap til kjøttretter basert på kvernet kjøtt. Herunder eksempelvis karbonader, kjøttkaker, lunsjkaker etc.
I all enkelhet består den brune sausen av en smør- og meljevning som brunes, hvorpå den så spes med kraft inntil den har rett konsistens.
Oppskrift på brun saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel
5 dl brun kjøttkraft
salt, pepper
Evt: et par skiver brunost, finhakket løk, sukkerkulør
Fremgangsmåte:
Start med å smelte smøret og rør inn melet. La det frese og putre på lav varme under regelmessig omrøring til smørjevningen har fått en lekker brunfarge.
Pass på at du ikke lar det frese for lenge. Veien fra brun til brent kan virke overraskende kort!
Spe med kjøttkraft under omrøring, la det tykne og tilpass så de siste skvettene med kraft etter hvilken konsistens du ønsker. La sausen koke en liten stund for å redusere melsmaken. Smak til med salt og pepper. Tilsett gjerne også et par skiver brunost, en dæsj creme fraische og et par dråper sukkerkulør for enda mørkere brunfarge.
Vi kjenner allerede lukten av hjemmelagde kjøttkaker, brun saus, kålstuing, poteter og rørt tyttebær. Mmm!
Se også fremgangsmåten for hvordan lage hvit saus.