Hvordan lage hvit saus

Den klassiske hvite sausen danner base for akk så mange ulike sauser med sine uendelige muligheter og bruksområder. Globalt kjenner vi sausen igjen som Sauce Béchamel.

I all enkelhet består sausen av en lys smør- og meljevning som spes med melk (evt. en skvett fløte), og smakes til med salt, hvit pepper og muskatnøtt.

Sausen brukes svært mye innenfor det franske kjøkkenet, men også i det italienske. Her hjemme kjenner vi den igjen gjennom sin sentrale rolle i "fiskeboller i hvit saus", lasagne og som tilbehør til utallige fisk- og skalldyrsretter.

Har du først laget hvit saus kan du blande inn Gruyère og Parmesan, og vips så har du en Mornaysaus. Bland inn en dæsj sennep, og resultatet blir en sennepssaus. Utmerket til eksempelvis lutefisk.

Oppskrift på hvit saus

- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 5 dl h-melk
- Salt, pepper, revet muskat

Fremgangsmåte:

Smelt smøret, mix inn melet og la det "koke" 30 sekunder. Spe inn en tredjedel av melken og la det koke til det tykner under stadig omrøring. Gjør det samme med de to siste tredjedelene. La sausen småkoke et par minutter for å fjerne melsmaken, og smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Du har nå en hvit saus og kan gå crazy med alle slags tilsetninger. En skje creme fraische i sausen, og den ekstra syrligheten gir sausen det lille ekstra den trenger for at den ikke føles så tung.

Se også fremgangsmåten for hvordan lage brun saus.

Denne oppskriften på hvit saus er virkelig god. For enda bedre matinspirasjon i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: