Hjemmelaget is gjør seg fantastisk bra alene, eller servert i samhold med en kakebit.
Oppskriften gjelder for vaniljeis, men med bruk av fantasien kan du variere smakene i det uendelige. Smelt sjokolade i issmeten, og vips har du den deiligste sjokoladeis!
Hjemmelaget iskrem holder seg ikke like godt i fryseren som fabrikklaget, så sørg for å nyte denne herligheten innen en uke! Du vil dessuten kjenne at denne isen virker hardere enn fabrikkprodusert iskrem. Dette fordi fabrikkprodusert is inneholder betydelig mer luft.
Oppskrift på is (vanilje):
- 8 eggeplommer
- 6 dl fløte
- 4 dl H-melk
- 1 vaniljestang
- 200 gram sukker
- 1/4 ts salt
Slik gjør du:
1. Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle.
2. Vri vaniljestangen rundt noen ganger, del den på langs og skrap ut frøene.
3. Varm opp melk, fløte, salt og vaniljestang + vaniljefrø til ca. 70-80 grader.
4. Spe melkeblandingen over i eggeblandingen mens du pisker kontinuerlig.
5. Hell mixen over i en kjele og varm opp under konstant røring til det begynner å tykne (ca. 70-80 grader). Den skal ikke koke!
6. Avkjøl i kjøleskap eller isbad.
7. Ta ut vaniljestengene.
8. Sett mixen i fryseren. Rør hvert kvarter til isen har passende konsistens.
Tips og triks:
- Vend inn ristede nøtter, eller ristede nøtter med karamelltrekk.
- Krokanis: Vend mandler i en blanding av smør og karamell. Knus mandlene og vend inn i isen.
- Is med likør/brennevin: Amaretto, whiskey, Cointreau eller Kahlua passer fint. Eller hva med is med rom og rosin?
- Is med frukt: Vend inn blå og røde bær når isen begynner å tykne. Prøv med mango, kokos, papaya eller ananas for en tropisk variant.
- Vend inn biter av kaker eller kjeks: Brownies, cookies, pepperkaker, rester fra julekaker etc.
- Rør inn dessertsauser og couliser som karamellsaus, sjokoladesaus og jordbærsaus.
- Is med tørket frukt: Aprikos, banan, papaya, kirsebær, dadler eller svisker.
- Vri vaniljestangen noen ganger før du deler den for å få frem alle de smaksrike oljene.
Se også fremgangsmåten for hvordan lage vaniljekrem.