Kake er selvsagt et ekstremt vidt begrep, alt fra overdådige, kremfylte kaker, til crispy krumkaker og fryste iskaker. Vi skal her ta for oss den gammel ringrev innenfor kakebaking, nemlig formkaka. Den er blant de første kakene man lærer på skolekjøkkenet, enkel, men samtidig akk så variert.
Da basisoppskriften er såpass nøytral kan du variere den i det uendelige, med likør, frukter, krydder, sjokolade og alle slags glasurer. Du trenger riktignok ikke tilføre den noe som helst da den smaker fabelaktig alene!
Oppskrift på kake (formkake):
- 3 dl sukker
- 140 g smør
- 2 egg
- 1 knivsodd salt
- 5 dl mel
- 2 dl fløte (eller H-melk)
- 1 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
Slik gjør du:
1. Pisk sukker og smør hvitt i en bolle.
2. Pisk inn ett og ett egg.
3. Fløte og smør varmes i en kjele til smøret har smeltet.
4. Rør sammen alt det tørre i en annen bolle.
5. Tilsett fløteblandingen og det tørre vekselvis i røra.
6. Hell den mixede blandingen i en brødform som er dekket av bakepapir og smurt lett med smør.
7. Sett brødformen på et stekebrett og stek kaken midt i ovnen på 175 grader i ca. 50 minutter.
8. Sjekk om den er ferdig ved å stikke en tannpirker ned i midten av kaken. Dersom det ikke henger igjen bløt røre på tannpirkeren når du drar den opp igjen, er kaken ferdig.
9. Avkjøl på rist.
Glasur:
- 1 dl melis
- Saften av 1 sitron
Visp sammen melis og sitronsaft til blandingen er klumpfri. Stikk 15-20 hull på kakens topp, fordel stikkene utover hele overflaten. Hell melisblandingen over.
Tips og triks til kaken:
- Vend inn bær i røren: Blåbær, rips, jordbær, bringebær etc.
- Frukter er en sikker vinner! Eplekake? Tilsett epleskiver og kanel på toppen. Eller hva med pærer, ananas, appelsin, mango eller papaya?
- En dæsj alkohol gir en digg piff: Rom, Amarettolikør, brandy, Kahlua, Baileys osv.
- Mørk og hvit kake? Ta ut halvparten av røren og rør inn 2 ss kakao. Fordel de to halvpartene over hverandre i formen for et spennende kakemønster.
- Enkel glasur: Sikt melis over kaken.
Denne oppskriften på kake er veldig god, men for å lage enda bedre mat i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.