Hvordan lage karamell

Det mest kjente tilfellet der vi bruker karamell er nok den tradisjonelle karamellpuddingen. Normalt dekker vi formens bunn med karamell før vi fyller opp med puddingsmete. Puddingen serveres med karamellsaus ved siden av.

Prosessen med å lage karamell er ikke spesielt komplisert, men det er én ting du ikke må gjøre, forhaste deg. Veien fra gyllen til svidd karamell er kortere enn du tror...

Karamell er i seg selv kun smeltet og karamellisert sukker. Har du først laget karamellen, kan du tilsette litt vann og få karamellsaus.

Eventuelt tilsette smør, fløte og vaniljesukker og få de simpleste og mest smakfulle fløtekarameller! Eller hva med å bruke karamellen for å lage karamell-is?

Karamell hasselnøtt lollipop

Oppskrift på karamell og karamellsaus:

- Sukker
- Vann

Optimalt burde du bruke en saucepan i stål/metall med høye kanter og så stor diameter som mulig. Start med medium varme og la plata stå på 1-2 minutter. Fordel så sukkeret i panna. Optimalt burde du ikke ha mer enn en halv centimeter med sukker. Ikke rør i sukkeret før du ser deler av sukkeret har startet å bli gyllent.

Rør så rolig ved å sakte tilføre usmeltet sukker i den smeltede delen av pannen. Når alt har smeltet kan du tilføre noen spiseskjeer vann og få karamellsaus.

Dersom det klumper seg:
Skru ned varmen og rør så lite som mulig. Det vil løse seg opp til slutt.

Vær forsiktig! Flytende karamell kan forårsake noen smertefulle brannskader.

Hva kan du lage av karamellsausen?

Sausen egner seg godt som tilbehør til karamellpudding, pisket krem eller som topping på is og diverse fromasjer. Smeltet sukker i form av karamell kan også være et godt utgangspunkt for fløtekarameller, salt karamellsaus, karamell-popcorn eller toffee-karameller.

Hvordan lager du salt karamellsaus når du har smeltet sukker?

Etter å ha lager karamellsaus av sukker og vann tar du platen av varmen og tilsetter noen biter med meierismør. Tilsett så noen skvetter med fløte og sett stekepanna tilbake på varmen. Rør rundt på svak varme til alt har oppløst seg. Tilsett litt salt og avkjøl.

Denne oppskriften på karamell er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

De fleste starter gjerne med å lære seg den lille gangetabellen. Mange velger etter dette å utvide kunnskapen med å lære seg den store gangetabellen.