Vi har alle et forhold til den, den elskede og hatede majonesen. På folkemunne blir den ofte omtalt som "mayo", som ganske opplagt stammer fra det engelske ordet mayonnaise.
Den står som et selvskrevent tilbehør til rekesmørbrødet og fiskeretter, samt i smaksvariasjoner som hamburgerdressing og remuladesaus.
Majones er en emulsjon, det vil si at den er en blanding av to komponenter som normalt ikke kan blandes. I dette tilfellet, vann og olje. For å blande disse to komponentene trenger vi en emulgator. I fremstillingen av majones bruker man eggeplomme som emulgator, da denne inneholder lecitin, et type fettstoff som vi finner i dyre- og planteriket.
Oppskrift på majones:
- 2 eggeplommer
- 1 ss dijon sennep (evt 1 ts sennepspulver)
- 2,5 dl nøytral olje (solsikke, peanøtt, raps etc)
- Sitronsaft eller hvitvinseddik
- Salt
- Pepper og eventuelle andre smaker du vil ha
Fremgangsmåte:
Start med å la eggene ligge i romtemperatur en god halvtime. Skill så plommene fra hvitten og plasser dem i en bolle. Tilsett sennep (sennepspulver) og spe sakte all oljen mens du visper godt. Smak til med salt, sitronsaft og pepper. Til slutt kan du blande inn de øvrige ingrediensene om du ønsker å lage en variasjon av majones.
Kan du lage majones med elektrisk visp?
Null problem! Du kan også bruke food-processor eller stavmikser.
Hva gjør du om majonesen skiller seg?
Plasser en eggeplomme i en ny bolle, og spe med den sprukne majonesmixen.
Variasjoner:
- Hamburberdressing: Tilsett god tomatsaus i majonesen, samt kapers og finhakket sylteagurk
- Remulade: Tilsett finhakket sylteagurk, kapers, ansjon, persille, kjørvel, estragon, gressløk og dill
- Aioli (hvitløksmajones): Majonesen lagges med presset hvitløk
- Sitronmajones: Tilsett finrevet sitronskall
- Trøffelmajones: Tilsett trøffelolje
- Urtemajones: Finhakkete urter som estragon, dill, koriander etc
- Safranaioli: Lag en aioli med safran
- Currymajones: Visp inn karri eller små mengder thai curry paste utblandet i vann eller olje.
- Wasabimajones: Bland inn litt wasabipulver.
- Piquillosaioli: Vend inn biter av piquillos, samt litt av oljen piquillosene ligger i.
Se også fremgangsmåten for hvordan lage aioli.