Hvordan lage marsipan

Hjemmelaget marsipan er en klassiker til jul, og simpelten så vidunderlig at det fort blir kamp om godbitene. Ikke er det spesielt vanskelig heller, men du må beregne litt tid til skåldingen av mandlene, samt tørking og forming.

Enkelt sagt er marsipan en mix av 50/50 mandler og sukker, blandet med eggehvite som bindemiddel. Vi bruker også tragant så den blir lettere å forme, samt sitronsaft for å forbedre holdbarheten.

Normalt inneholder marsipanen du får kjøpt i butikken rundt 30 % mandler, mens resten nesten utelukkende består av sukker. Marsipanen kalles Edelmarsipan dersom mandelinnholdet ligger på over 90 %.

Oppskrift på marsipan:

- 1 kg mandler
- 1 kg melis
- 4 eggehvitter
- 1,5 ts tragant (fåes på apoteket)
- 3 dråper sitron

Farge på marsipanen: Bruk konditorfarge

Slik gjør du:
1. Skåld mandlene ved å la dem ligge i kokende vann til skallet løsner, for deretter å fjerne skallet på alle mandlene.
2. Tørk de på lav varme i ovnen (40 grader) i minst to timer.
3. Mal mandlene gjennom en mandelkvern. Mal de flere ganger dersom du ønsker en finere konsistens.
4. Bland de kvernede mandlene sammen med melis i en bolle.
5. Vend inn en og en eggehvitte, tragant, sitronsaft og eventuelt ønsket smakstilsetning du vil ha.
6. Tilsett mer eggehvitte om marsipanen virker tørr.
7. Dekk marsipanklumpen med plastfolie (rundt hele klumpen) og la hvile 2-3 timer.
8. Gjør hva du vil! Lag figurer, biter eller test noen av de smaksfulle alternativene nedenfor!

Alternativer:
- Marsipan med sukrin/sukrinmelis - et sunnere alternativ.
- Sitrusmarsipan: Lag marsipan med sitron-, appelsin- eller limeskall.
- Hasselnøttmarsipan: Bytt mandlene med hasselnøtter. Prøv også med valnøtter eller pistasjenøtter.
- Fyll rundt: Hakkede nøtter, sjokolade eller kokos.
- Lag figurer: Roser, dyr, mennesker, trær etc. Kjekk detalj til barnebursdag.
- Kaffemarsipan: Tilsett litt sterk espresso og kaffelikør i marsipanen.
- Marsipanstenger: Rull ut tynne stenger av marsipan og brenn gylne med skibrenner.
- Marsipanskum: Smelt marsipan i melk/kremfløte og smak til med sitronskall og sitronsaft.
- Marsipan med alkohol: Tilsett en dæsj rom, konjakk, cointreau eller brandy.
- Marsipan for egge-allergikere: Bytt ut eggehviten med vann.
- Bytt ut sukkeret med honning og tilsett rosiner.

Denne oppskriften på marsipan er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

Hva er kvadratrot? Kvadratroten av et tall vil si det tallet du må multiplisere (gange) med seg selv for å få tallet du er ute etter. Kvadratrot skrives √. De...

Addisjon Addisjon (pluss) er det samme som å legge sammen, og er en av våre fire grunnleggende regnearter. Når du adderer legger du sammen to eller flere tall og resultatet...

Prosent betyr i praksis per hundre og stammer fra det latinske uttrykket Per Centum. Innen matematikkens verden bruker man symbolet «%» for prosent. Formelen for prosentregning når du skal finne...

Enkeltmannsforetak har forkortelsen ENK og som navnet tilsier så vil det si et foretak som kun har en ansvarlig eier. Ved opprettelse blir foretaket registrert i Enhetsregisteret. Har foretaket...

Selvangivelse er et informasjonsskriv du mottar i posten og over din profil hos Altinn, Skatteetaten og Minside. Denne informasjonen gir deg en oversikt over dine inntekter, utgifter, gjeld og...

Moms er et annet ord for merverdiavgift og er i praksis en omsetningsavgift på forbruk av varer og tjenester. Du skal betale moms ved omsetning av alle varer og...

Hvor mye koster det deg å betale et lån raskere? I dagens rentemarked kan det være fordelaktig å nedbetale lånet raskere. Lang avbetalingstid kan synes fristende, men samtidig øker...

Halv skatt i desember gir deg noen ekstra kroner i lommeboka før julehandelen setter inn. Mange ser derfor frem til og trenger disse pengene. Men hva er bakgrunnen for...

Mange bedrifter sliter med at de har gjennomtrekk på personalfronten. Å utvikle sine ansatte som et verktøy for å hindre dette, kan være en god strategi for å sikre...

Vi bruker prosentfaktor og vekstfaktor for å kunne gjøre beregninger på nye verdier når vi vet utgangsverdien. Kunnskapen danner et godt grunnlag innen praktisk matematikk for senere å kunne...

Det finnes et «hav» av matematiske uttrykk, formler og måter å regne ut ting på. Et av områdene innenfor matematikk er potensregning. Det er ikke alltid like enkelt å...