Hvordan lage pinnekjøtt

Valgets kvaler på julaften - skal det serveres pinnekjøtt eller ribbe?

Er du oppvokst på Vestlandet er sjansen stor for at du har et nært forhold til pinnekjøtt da denne landsdelen er særlig kjent for å ha tradisjoner med saltet og tørket sauekjøtt. Navnet "pinnekjøtt" stammer opplagt nok fra tradisjonen med å dampe sauekjøttet på pinner laget av bjørk.

Det anslås at ca. 30 % av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften. Tradisjonelt serveres pinnekjøtt med kålrotstappe, poteter og sjy fra tilberedningsprosessen i ovnen. Noen serverer også surkål, rødkål, sennep, tyttebær eller flatbrød og smør.

Hva er pinnekjøtt?
Pinnekjøtt er navnet på ribbein fra sau som er tørket og saltet.

Hvor lenge skal pinnekjøttet vannes ut?
Varierer med tykkelse og tørketid, men generelt er 24 timer i kaldt vann, en god regel. La stå i romtemperatur. Bruk mye vann! Synes du pinnekjøtt fort blir for salt, kan du skifte vannet 1-2 ganger under vanningsprosessen.

Tips: Slik steker du verdens beste biff

Oppskrift på pinnekjøtt:

- 400 gram uvannet pinnekjøtt per person

Slik gjør du:

1. Vann ut pinnekjøttet som beskrevet over.
2. Legg bjørkepinner eller en metallrist i bunnen av en vid kjele. Butikkene selger ofte noe de kaller "pinner til pinnekjøtt" som du kan bruke.
3. Fyll på med vann så det dekker ca. 0,5 cm over ristene/pinnene.
4. Legg pinnekjøttet oppå rista, på kryss og tvers så dampen enklere får fordelt seg i kjelen.
5. Kok så vidt opp.
6. Skru ned til svak varme og la det dampe i ca. 3 timer. Blir det lite vann i bunnen fyller du bare på med mer.
7. Pinnekjøttet er ferdig når kjøttet løsner fra beinet.

Tips og triks for pinnekjøtt:

- Vi vanner ut pinnekjøttet for å få væske inn i kjøttet og redusere saltinnholdet.
- Vanligvis beregner man ca 400 g med uvannet pinnekjøtt per persjon, og rundt 550 g per person om pinnekjøttet er ferdig vannet.
- Bruk lunkent vann om du vil at pinnekjøttet skal utvannes raskere.
- Unngå å stable pinnekjøttet veldig tett og kompakt i kjelen. Hulrom og luft mellom kjøttstykkene sørger for bedre dampsirkulasjon og jevnere damping.
- Crispy vri på pinnekjøttet får du om du lar pinnekjøttet ligger oppunder grillelementet i ovnen i 3-5 minutter. Hold øye med kjøttet hele tiden! Det brenner seg ofte fortere enn man tror.

Denne oppskriften på pinnekjøtt er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...