Den er et utmerket tilbehør til kalkun, biff og stekt fisk - vår kjære potetmos.
Og tro ikke at posevarianten kan måle seg med hjemmelaget vare. Mens potetmos på pose gir en limete konsistens, grå farge og total mangel på kjærlighet, kan hjemmelaget potetmos være en kjærlighetserklæring full av smak, med fløyelsmyk konsistens og vidunderlig farge.
Oppskrift på potetmos:
- 500 g poteter
- 100 g smør
- 0,5 dl H-melk
- Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Kok skrelte poteter møre i usaltet vann.
2. Hel av vannet og mos potetene med en potetstapper eller gjennom potetpresse.
3. Visp rolig inn smør og melk.
4. Smak til med salt og pepper.
Tips til varianter av potetmos:
- Tilsett urter som gressløk, rosmarin, persille og kjørvel.
- Vend inn en dæsj med sennep, gjerne en miks av Dijon-sennep og grov sennep.
- Potetaioli: Vend inn to skjeer med aioli.
- Tilsett baconbiter.
- Bytt ut 1/3 av potetene med en annen grønnsak. Eks gulrot, blomkål, kålrot og sellerirot.
- Blå potetmos: Lag potetmosen med blå kongo poteter.
- Bak potetene i ovnen for en mer smaksrik potetmos.
- Bruk potetmosen til retten "Shephard's Pie".
Andre triks:
- Tykne saus, puréer, supper eller lignende? Prøv potetmospulver. Denne løsningen har vært elsket hos anerkjente kokker gjennom en årrekke.
- Bruk ikke food processor eller stavmikser! Da får potetmosen fort en ekkel, limete konsistens.
Mens vi er inne på potetbasert tilbehør kan du også lese fremgangsmåten for hvordan lage bakt potet.