Hvordan lage ribbe

Det evige maset om hvordan du får sprø svor på juleribba er like forutsigbart som regningen for lisensavgift.

Tar vi ikke helt feil så glemmer nok også en stor del av oss hvordan vi lager ribbe når julaften endelig kommer. Vi skal her gi deg noen enkle tips og triks for hvordan du lager ribbe med stor suksess.

Tynnribbe eller familieribbe?

Fordelen med tynnribbe kontra familieribbe er selve jevnheten på kjøttstykket, samt høyere fettinnhold. Familieribbe er riktignok tynnribbe med kotelettkam, men det er denne kotelettkammen som gjør stekingen mer vrien å mestre. Nå er ikke ribbesteking noe hokus pokus, men kotelettkammen blir fortere tørr enn tynnribba, mye på grunn av lavere mengde marmorert fett.

Oppskrift på ribbe:

- 2,5 kg tynnribbe
- 4 ts salt
- 2,5 ts pepper
- Vann

Slik gjør du:

1. Lag små ruter i svoren på 1 x 1 cm.
2. Gni inn med salt og pepper på både svorsiden og undersiden.
3. La stå i 1-2 dager.

4. Hell et par dl med lunkent vann i bunnen av en langpanne.
5. Legg ribbestykket nedi, med svorsiden ned.
6. Etterfyll med vann til det dekker svoren.
7. Dekk langpanna med aluminiumsfolie (viktig at folien sitter tett) og la langpanna stå i ovnen på 225 grader i 50 minutter.

8. Ta av folien og hell vannet i en kjele (brukes til saus)
9. Snu ribba så svorsiden står opp.
10. Krøll sammen aluminiumsfolien til en ball og legg den under midten av ribbestykket. Evt. kan du bruke en tallerken eller en form for metallsylinder.
11. Stek videre midt i ovnen på 200 grader i ca. 1 time og 30 minutter.
12. La stå i 15 minutter før du kutter opp.

Fortsatt ikke sprø svor?

How-to-fix-liste:
- Bruk en skibrenner/creme brulee-brenner.
- La ribba stå oppunder grillelementet i stekeovnen.
- Om det kun er deler av ribba som ikke har sprø svor kan du legge aluminiumsfolie over de sprø områdene, mens du varmebehandler de områdene som ikke er sprø.

Tips og triks for ribbe:

- Bruk en tapetkniv når du skal rute svoren. Kniven er nødt til å være knallskarp om jobben skal gå lett for seg.
- La kuttene i svoren gå paralellt med kuttene i ribbekjøttet. Det gir enklere oppkutting etterpå, og hindrer at svorbitene faller av ribba under oppkuttingen.
- Damp ribba med svoren ned for å mykgjøre svoren. Det gjør det lettere å få sprø svor.
- Ved å legge hvitløksfedd og biter av løk, gulrot, sellerirot og purre i vannet under dampingen sikrer du deg enda mer smaksrik kraft som du kan bruke til sausen.
- En sammenkrøllet ball av aluminiumsfolie eller en tallerken under ribbestykket mens du steker ribba sørger for at svorbitene får luft mellom seg = lettere å få sprø svor.

Flere trips når det gjelder julemat? Les også fremgangsmåten for hvordan lage pinnekjøtt og hvordan lage brun saus.

Denne oppskriften på ribbe er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: