Smørkrise? Aldri igjen med denne simple "hemmeligheten" for hvordan du rører sammen ditt hjemmelagde smør.
Vi gir deg også smakfulle tips til hvordan du piffer opp smøret med ingredienser som oliven, soltørket tomat, trøffelolje og Muscatell-eddik.
Oppskriften gir ca. 400 g med ferdig smør.
Oppskrift på smør:
- 1 liter kremfløte
- 3 ss finsalt
Slik gjør du:
1. Pisk kremfløte og salt i en bolle til smøret skiller seg fra det vi kaller "kjernemelken".
2. Klem sammen smøret i en klump, legg den i et sileklede/kjøkkenhåndkle og klem ut det som er igjen av væske.
3. Klumpen du da sitter igjen med er utmerket og smakfullt smør!
4. Kjernemelken kan du bruke til desserter og gjærbakst. Hva med boller, kringle eller skolebrød?
Holdbarhet: Ca. tre uker i kjøleskap
Tips: Slik lager du eggedosis
Tips og triks for enda deiligere smør:
- Olivensmør: Rør inn biter av oliven. Kalamata-oliven smaker fantastisk!
- Smør med tomat: Visp inn biter av soltørket tomat, samt litt av oljen tomatene ligger i.
- Gourmetsmør: Visp inn en dæsj muscatelleddik, og eventuelt litt flytende honning.
- Lettere syrlig: Rør inn noen spiseskjeer creme fraische eller seterrømme.
- Hvitløkssmør: Rør inn noen pressede hvitløksfedd.
- Kryddersmør: Biter av soltørket tomat, hvitløk, gressløk, pepper og paprikakrydder.
- Urtesmør: Lek deg med urter du kan tilsette, eks. rosmarin, timian, oregano og gressløk.
- Smør med sennep og persille: Rør inn 1 ss Dijon-sennep og 2 ss hakket persille.
- Ansjonssmør: Mos ansjonsfileter med smøret i en morter.
- Trøffelsmør: Rør inn trøffelolje og eventuelt biter av trøffel om du er skikkelig råtass.