Sushi med nøytral basmatiris er langt unna den deilige risen du får på sushi-shappene. Men hva er hemmeligheten som skiller din ris, fra sushi-shappene? Hemmeligheten ligger først og fremst i å velge den rette ristypen, behandle risen med det rette redskapet, skylling og smakssetting.
Hvordan ris bør du bruke?
Sushiris. Kalles også "shari" og fås kjøpt på innvandrerbutikker, og matbutikker med godt utvalg.
Oppskrift på sushiris:
- 2,5 dl med sushiris (holder til ca. 3 makiruller)
- 2,9 dl med vann
- 0,4 dl riseddik
- 1 ss sukker
- 1/2 ts salt
Slik gjør du:
1. Start med å skylle risen i rennende vann i 2 minutter. Risen er ferdig skylt når det ikke lenger kommer noe stivelse ut av den (kan sees ved at vannet blir gråaktig)
2. Legg risen forsiktig i en kjele og tilsett vann.
3. Kok opp mens du rører forsiktig i den hvert minutt.
4. Når risen når kokepunktet skrur du varmen ned til laveste nivå og dekker kjelen med lokk.
5. La risen koke/syde rolig til den er ferdig. Unngå å åpne lokket for mye.
6. Ta så risen ut av kjelen med en treskje. Ikke bry deg med å skrape ut risen som har festet seg til bunnen av kjelen. Risen puttes i en bolle av plast eller tre.
7. Riseddik, sukker og salt smeltes sammen i en liten kjele på medium varme.
8. Vend eddikblandingen forsiktig inn i risen med treskjea.
9. Avkjøl risen til den har romtemperatur (ikke i kjøleskapet).
Denne oppskriften på sushiris er kjempegod, men for å lage enda bedre sushi i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.