Hvor mange ganger har man ikke tydd til sukker for både smak, trøst og kos. De aller fleste av oss er fullstendig klar over at sukker ikke er bra, men å kutte ned på forbruket har vist seg vanskelig. Vanskelig, for noen, ja – ikke umulig! Det er snakk om viljestyrke og en plan.
Sukker og virkningen på helsa
Sukker er et energigivende stoff, som ikke gir noe annet enn det vi kaller «tom energi». Det vil si at det gjør lite for kroppen totalt, og energien du får varer kun en kort stund. Det eneste man egentlig oppnår er store blodsukkersvingninger. Blodsukret stiger raskt, men faller også veldig raskt også.
Helsemessig finnes det ingen grunn til at man skal ha i seg sukker. Anbefalt maksimalt inntak pr dag er ikke mer enn 10 g. Der betyr 2-3 sukkerbiter, og de fleste har et atskillig høyere inntak enn dette.
Helsemessig går man «i tap» ved et stort sukkerinntak. Sukker lagres som fett, og er en stor medvirkende faktor til den økende overvekten man ser i dag. Overvekten igjen fører til mange andre livsstilssykdommer, som for eksempel hjerte – karproblemer og diabetes 2.
Diabetes 2 har en skremmende økning i Norge, og vi ligger på topp i verden når det gjelder barnediabetes. Diabetes 2 fremskyndes av dårlig kosthold, samt stor andel sukker. Diabetes igjen kan føre til enda flere sykdommer og plager.
Hvor mye sukker spiser du egentlig på en dag?
Svaret her er for de fleste; altfor mye! Vi tror kanskje at vi ikke får i oss så mye, da man velger «sunne» produkter. Det er ofte her fellen ligger, da vi vet at Cola og godteri inneholder mye sukker, men vi vet ikke hvor mye sukker det benyttes i andre matvarer?
Vanlig juice inneholder atskillig mengder sukker, også disse som annonserer med «ikke tilsatt sukker». Et glass av denne typen juice kan inneholde like mye sukker som et glass brus.
Gode gamle melkeprodukter må vel være trygt? Nei dessverre her ligger mange sukkerfeller. Studerer du blant annet karbohydratinnholdet på Biola og fruktyoghurt vil du raskt oppdage at de er pakket med sukker.
I tillegg benyttes ofte sukker i en del matvarer på grunn av smak og konservering. Spesielt gjelder dette halvfabrikata. Innholdsfortegnelsen på disse produktene sier sjelden i klartekst at det inneholder sukkertyper. Andre ord benyttes, som for eksempel glukose og maissirup.
Så - hvor mye sukker spiser du egentlig hver dag?
Slutte med sukker
Sukker er faktisk avhengighetsskapende, og du har antakelig hørt uttrykket «sukkerjunkie». Noen klarer fint å bare kutte ut, mens andre trenger noen tips på veien.
Det første en må gjøre er å identifisere hvor en får sukkeret fra. Deretter legge seg en plan for hvordan dette kan løses. Er det gjennom brus og godteri er det å kutte dette ut som er valget. Kommer hoveddelen sukker gjennom kosten er mat laget fra bunnen valget.
Før du begynner kan det være nyttig å jobbe litt med seg selv, og forberede seg. Tipset her er; ikke tenk at dette er for alltid. Tenk i små tidsperioder av gangen, som til slutt fører til flere år uten sukker. Gå også gjennom når du tyr til godteri eller annen sukkerholdig mat/drikke. Kanskje er løsningen så enkel som sult, og at du må spise mer jevnlig i løpet av dagen?
Slik gjør du for å redusere sukkerinntaket
- Velg mørk sjokolade i stedet for den lyse
- Vær disiplinert når du handler, og handle aldri når du er sulten.
- Bytt ut sukkerholdige drikker med vann
- Velg naturlig yoghurt i stedet for fruktyoghurt
- Maksimalt et glass juice om dagen
- Kutt ned på andre typer raske karbohydrater, som ris og pasta
- Drikk et glass vann når sukkersuget melder seg
Ikke fortvil om du sprekker en lørdagskveld, og spiser godteri. Begynn på igjen dagen etter. Ikke gi opp!
Ønsker du å effektivisere treningen kan det lønne seg å kjøpe et godt kosttilskudd. Forslag til populære kosttilskudd får du her.