Finnes det noen som ikke elsker helstekt, mør and med crispy skinn? Smaker utmerket på asiatisk vis, servert i pannekaker, servert med appelsinsaus eller honning- og soyasaus. And til jul? Prøv å servere med hjemmelaget rødkål med stjerneanis og kanelstang.
Oppskrift på and (peking duck):
- 1 hel and
- 1 ss Femkrydder (kinesisk krydderblanding)
- 3 hele stjerneanis
- 3 vårløk
- 1 ts sukker
- 1 ss salt
- 1 ts ingefær i biter
- 3 ss honning
- 3 ss mørk soyasaus
- 1 sitron i skiver a 1 cm
- 7,5 dl vann
- 1,5 dl riseddik
Slik gjør du:
1. Mos sammen Femkrydder, sukker, salt, stjerneanis, ingefær og vårløk i en morter.
2. Stapp blandingen inn i anda og lukk igjen hulrommet/åpningen med to metallpinner, eks. grillpinner.
3. Kok opp en stor kjele med vann og hell varmt vann over hele anda, tre ganger. Hell over ca. 5 dl hver gang.
4. Bland sammen honning, vann, riseddik, mørk soyasaus og sitronskiver, og kok opp.
5. Legg anda i en langpanne og øs sakte blandingen over anda, litt og litt.
6. La anda henge utildekket i kjøleskapet i 24 timer, evt. kan du la den ligge på rist over en langpanne.
7. Stek så anda i ovnen på 220 grader i 45 minutter. Optimalt burde du bruke et kylling-rack, evt. på rist over langpanne.
Serveringstips: Sammen med hoisinsaus (eller Tianmianjiang), vårløk, agurk og pannekaker.
Denne oppskriften på peking and er kjempegod, men for å lage enda bedre mat i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.