Hvem husker vel ikke de møre og deilige stekene til bestemor som alltid var smaksrike og fantastisk saftige? Vi skal her gi deg suksessen til hvordan du lager perfekt stek.
Oppskrift på perfekt stek:
- 1,5-2 kg oksestek
- Salt og pepper
Slik gjør du:
1. Start med å la steken temperere seg i romtemperatur i 45-60 minutter.
2. Gni inn steken med salt og pepper.
3. Brun av steken på alle sider i en stekepanne (bruk en blanding av nøytral olje og smør).
4. Legg steken på et stekebrett, og stikk et steketermometer midt i stekens tykkeste del.
5. Sett steken midt i ovnen på 150 grader.
6. Ta ut steken et par grader før termometeret viser ønsket temperatur (se nedenfor).
7. Pakk steken inn i aluminiumsfolie og la den hvile i 30 minutter.
8. Skjær opp steken og server omgående!
Steketemperatur:
55-60 grader = Rå (rød)
60-65 grader = Medium (rosa)
65-70 grader = Medium + (rosa/grå)
75 og oppover = Gjennomstekt (grå)
Svinestek: 75-76 grader
Tips og triks for bedre stek:
- Vi bruner av steken før vi setter den i ovnen for å skape den velkjente Maillard-effekten, som igjen gir en rik og herlig stekeskorpe som du ikke vil være foruten.
- Serveringstips: Rødvinssaus, fløtepoteter, dampede grønnsaker og rørt tyttebær.
- Hvil steken etter steking for å la kjøttsafta sette seg. Oppkutting før denne hviletiden er over vil gjøre at kjøttsafta renner ut av steken, som igjen gir en tørrere stek.
- Rist pepperet i stekepanne, før du morter det, og har over steken. Gir en rund og god peppersmak.
- Brun av steken i en tykkbunnet stekepanne ved høy varme.
- Vi tempererer steken for å unngå at stekepanna kjøles ned av en kjøleskapskald stek. Dette vil føre til at kjøttoverflaten koker, fremfor å få en lekker stekeskorpe.
- Har du tid, kan du langtidssteke steken ved 100 grader for et enda mørere resultat. Dette vil ta ca. 3-4 timer.
Skinkestek:
Svoren rutes, steken krydres, og deretter brunes av på sidene der du ikke finner svor. Dampes med svoren ned i en langpanne med vann og folie over. Hell av vannet, snu steken og stek videre midt i ovnen til du har oppnådd perfekt temperatur.
Denne oppskriften på stek er kjempegod. For å lage enda bedre mat og drikke i fremtiden vil jeg anbefale deg å se på en av disse fine kokebøkene.
Saus til steken? Les fremgangsmåten for hvordan lage brun saus. Hva med potetmos som metningsgarnityr? Vi har laget oppskriften på hvordan lage potetmos.