Slik bruker du en amerikansk oppskrift

Selv om norske nettsteder formelig bugner av inspirerende mat-blogger og oppskrifter som gir deg vann i munnen, er det ingenting galt med å se til utlandet når du søker nye ideer. La deg ikke avskrekke av ukjente måleenheter og ingredienser du aldri har hørt om. Her er våre beste tips.

Hvor mye sa du?

Det er lett å kjenne seg som harepus i pepperkakebakevisa når du surfer etter velsmakende matretter. Den største utfordringen man møter på når man velger oppskrifter fra amerikanske nettsider er nemlig måleenhetene. Ettersom de ikke bruker det metriske systemet som vi anvender er det ikke så godt å vite hvor mye du skal bruke av hva. Noen av de større sidene lar deg kanskje endre måleenheter fra amerikanske til europeiske mål, men dette er langt fra normalen.

En reddende engel kan være at litermålet du bruker faktisk har de utenlandske måleenhetene risset inn i begeret. Da er det bare å holde tunga rett i munnen og se på riktig skala når du heller opp, både væske og mer solide ingredienser.

Dersom du ikke har et slikt litermål kan du alternativt finne en god side som foretar omregningene for deg, så slipper du å bale med en sliten lommeregner. Pass på at du bruker punktum og ikke komma når du har desimaler, dette er noe som de fleste sider anvender og gjør jobben din mye enklere.

gjore om fra amerikanske oppskrifter mal lbs kg dl

Trollmannen av Oz

Selv om du nå har funnet en kjempebra side for konversjoner av måleenhetene, er der fortsatt et par kjepper i hjulene. For hva betyr egentlig «oz»? Og hva i alle dager er «lbs»? At «oz» er en forkortelse av «ounce» som presist vil si det samme som 0,29 dl (men 0,28 gram) så er kanskje «lbs» mer forvirrende.

«Lbs» er en forkortelse for libras som på godt norsk kalles pund. Et pund (du bør ikke forveksle dette med den britiske valutaen!) i Norge er akkurat det samme som et halvt kilo, men når det er snakk om den internasjonale måleenheten «pound», måles dette til 453 gram.

I følge oppskriften skal du altså med andre ord bruke litt mindre enn halvparten av det originale målet. Vi anbefaler likevel at kjører alle målene gjennom en side for omregninger, slik at du ikke blir stående med et brød som ikke hever eller en saus som aldri blir tykk.

Ukjente ingredienser

Å finne ingredienser som kanskje ikke selges på Rema 1000 kan også være en stor utfordring. Søk deg til butikker som spesialiserer seg på import av utenlandske matvarer eller se om noe kan bestilles på nettet. Når det er snakk om forskjellige typer krydder og sauser kan internett fort bli din beste venn.

Dersom det er snakk om grønnsaker eller oster som du ikke har kjennskap til er det beste du kan gjøre å finne ut hvilken familie de tilhører, eller hvordan de smaker, og så bytte de ut med en lignende variant som er lettere å få tak i.

Se også: Hvordan bruke engelske oppskrifter

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: