Kviser er en del av de små, men ikke desto mindre plagsomme, hudproblemene mange sliter med. I søket etter hvordan en kan stoppe fremveksten av disse leter folk opp den ene mirakelkuren etter den andre, endrer kosthold eller investerer i dyre kosmetiske behandlinger. Hva er egentlig kviser og hva er egentlig sant om hvordan de oppstår?
Hva er kviser og hvem får dem
Det er vanlig at ungdom i puberteten får kviseutbrudd, men problemet er dessverre ikke kun et ungdomsproblem. Mange voksne sliter også med utbrudd av kviser i større eller mindre grad. Kvisene dukker oftest opp i ansiktet, på brystet og på ryggen.
Årsaken til kvisene er en betennelse i hudens talgkjertler. Hvorfor disse oppstår har ingen ensidig forklaring, men en kan kort si at det skyldes en økt utskillelse av talg i huden, og talgen blokkerer deretter hårkjertlene. I huden har man også bakterier, og disse bakteriene i kombinasjon med tilstoppede hår – eller talgkjertler gir betennelsen. Betennelsen blir rød og en får hevelser – en kvise.
Noen av faktorene, som fører til betennelsen og kviser, er hormoner og egenskapene til hver enkeltes hud. Dessverre finnes det fortsatt mange andre myter til hvordan disse oppstår.
Hardnakkede myter
Du har garantert hørt mange myter om hva som gjør at du får kviser. Mytene er mange og de spenner over alt fra fet mat til at en ikke vasker seg ordentlig.
Fet mat og sjokolade får ofte skylden for at kviser oppstår. Kostholdet har helt klart et ansvar for hvilken helse man har, men kan denne maten forårsake kviser? Her er svaret helt enkelt nei! Mat alene har ingen innvirkning alene på produksjon av kviser. Når det er sagt; mat kan hjelpe deg til en bedre hud. Dette skyldes næringsinnholdet i mat, som vil være gunstig for deg på alle måter helsemessig.
En annen myte er at sol vil tørke ut kvisene, og at de dermed blir en saga blott. Her må vi dessverre si at heller ikke dette stemmer. Solen vil ikke gjøre produksjonen av kviser mindre. Du vil kanskje synes at huden ser bedre ut, på grunn av brunfargen som kamuflerer kvisene, men en hormonell betennelse kan ikke kureres med sol.
Arv og alder er en viktig faktor – eller ikke?
Det er ikke til å komme fra at unge ofte har problemer med kviser. Puberteten er en tid hvor hormonene er i endringer. Dette kan gjøre at kvisene kommer. Er du av de som tror det stopper etter en viss alder? Tro om igjen…
Det er mange voksne som sliter med kviser, og det kan pågå helt opp til 40-50 års alderen, ja i noen tilfeller lengre. Ser en på forskjellige statistikker vil en fort oppdage at hovedgruppen som behandles for kviseproblemer faktisk er kvinner mellom 20 og 45 år. Dette skyldes mange faktorer, men i første omgang hormonene. I tillegg kan mye forurensing være en faktor over tid.
En av de mytene, som ofte går igjen, er arv. Enn så gjerne man skulle ha lyst til å legge skylden kun på genetikk så kan man dessverre ikke det. I enkelte familier går kviseproblemet over flere generasjoner, men undersøkelser viser at arv alene ikke er årsaken.
De mest vanlige mytene
Ovenfor har vi tatt for oss noen av mytene til hvordan kviser oppstår. Det er ikke bare disse mytene en kommer over. Har man problemer med kviser søker en etter løsninger, og dermed forsøker man alt. Enkelte ting kan i perioder løse problemet, men det vil komme tilbake. Ta dermed kjerringråd med en klype salt, og ha de mest vanlige mytene i bakhodet. Vil du ha hjelp kan både hudleger og dermatologer finne løsningen for deg.
Myter
- Du får kviser av sjokolade
- Du får kviser av fet mat
- Kviser er et ungdomsproblem
- Kviser forsvinner ved soling
- Vask ansiktet ofte
- Bruk sterke renseprodukter
- Kviser forsvinner av seg selv
- Kviser skal klemmes ut