Benkpress kalkulator - Finn din 1RM maks benkpress

Bruk kalkulatoren for å regne ut omtrent hvor mye du kan ta i 1RM maks benkpress når du vet vekt og antall repetisjoner.

Utregningen vil kun gi et anslag, og må ikke brukes som et fasitsvar da flere variasjoner kan forekomme. Det vil uansett kunne gi et estimat for din maksimale styrke, uten at du selv trenger å presse deg til det ytterste. En sikrere utregning med mindre sjanse for belastningsskader.

BENKPRESS KALKULATOR

Slik fungerer utregningen av benkpress-kalkulatoren:

Utregningen baserer seg på Brzycki-formelen, en metode brukt for å anslå hvor mye du kan løfte med én enkelt repetisjon i benkpress når du vet utført vekt og antall repetisjoner.

Det vil være individuelle variasjoner når det kommer til et faktisk resultat da vi har ulike kroppslige faktorer, og ulik teknikk.

Formel for utregning:

Slik ser formelen for 1RM benkpress ut

Dette betyr tallene:

 • 1RM tilsier maksimum vekt én repetisjon
 • Vekten vil si antall kg som løftes
 • Antall repetisjoner er kort og godt antall reps du løfter den angitte vekten

La oss ta et gitt eksempel. Om du har 60 kg i arbeidssett og 8 repetisjoner vil utregning av 1RM maks benkpress se slik ut:

Telleren (tallet over brøkstreken) blir naturligvis 60.

Tallet under brøkstreken, nevneren, regnes ut på følgende måte:

1,0278 - 0,0278x8 = 1,0278 - 0,2224 = 0,8054

Til slutt får vi da regnestykket:

Sum ved utregning av regnestykke for 1RM benkpress

Basert på bruk av Brzycki-formelen vil personen da ha en 1RM maks benkpress på omlag 74,5 kg.

Hva slags muskler bruker du når du tar benkpress?

Når du kjører benk bruker du primært bryst, triceps og fremre del av skuldrene. Brystmusklene står i hovedsak for pressbevegelsen ved å presse vekten opp fra brystet. Samtidig brukes triceps for å presse stanga i den siste delen av bevegelsen.

Sekundært brukes både biceps, underarmer og kjernemuskelaturen. Benkpress er med andre ord en øvelse som aktiverer mange muskler.

Hvilke variasjoner av benkpress finnes?

 • Flat benkpress: Vanlig benk på flat benk.
 • Skrå benkpress: Benk vinklet oppover, utføres med stang.
 • Negativ benkpress: Benk utført på benk som har negativ vinkling.
 • Benkpress med manualer: Gjøres med hantler.
 • Benkpress med bredt grep: Utføres normalt med et grep bredere enn skulderbredde.
 • Smal benkpress: Smalt grep for å aktivere triceps i større grad.
 • Benkpress med omvendt grep: Gjøres ved at du har håndflatene vendt mot ansiktet.
 • På gulvet: Utføres ved at du ligger på ryggen på gulvet.

Hva er verdensrekorden i benkpress?

I skrivende stund holder Julius Maddox verdensrekorden i benkpress med sitt løft på 355 kg i 2021 på Ghost Strong Hybrid Showdown. Løftet ble utført uten belte, men med håndleddsstøtte.

For løft utført med benkpress-drakt er det Jimmy Kolb som står som verdensrekordholder med 635,4kg løftet på IPA Tri-Star Bash i 2023.

Håper du fikk god nytte av benkpress-kalkulatoren, hvis ikke har vi også flere andre kalkulatorer. Eksempelvis kalkulator for å regne fra cm til tommer.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...