Hva er lavkarbo?

De siste årene er det ett ord som stadig har fått spalteplass i media. Ordet er lavkarbo.

Som navnet tilsier og hinter til så vil det kort sagt bety et kosthold med et lavt inntak av karbohydrater og høyt inntak av proteiner og fett.

I internasjonal sammenheng hører du ofte kostholdet omtales som LCHF, eller «Low Carb High Fat».

Lavkarbo brukes ikke bare som en måte du kan redusere fettprosenten på, men også som generelle retningslinjer til hvordan du kan spise for å opprettholde vekten du ligger på. Tilhengere av lavkarbo kan blant annet fortelle om mer energi, mer konsentrasjon, mer livsglød og et jevnere blodsukker.

Hvordan ser et lavkarbokosthold ut?

Skal du spise etter lavkarboprinsippene så er det mye proteiner, mye fett og lite karbohydrater som gjelder. En av hovedreglene er at man skal velge naturlig mat og unngå bearbeidede produkter og lettprodukter.

Velg eksempelvis seterrømme fremfor lettrømme, majones fremfor lettmajones osv. Kutt heller ikke bort fettet når du tilbereder kjøtt og fisk. Som erstatning for sukker brukes oftest sukrin og stevia, to sukkererstatninger som ikke påvirker blodsukkeret.

Liste over gode matvarer i et lavkarbokosthold:

Fett: Nøtter, frø, meierismør, seterrømme, creme fraische, avokade, olivenolje, rapsolje og naturlig fett fra kjøtt og fisk.

Proteiner: Naturlig kjøtt og fisk (ikke bearbeidede og halvfabrikatede produkter), egg, helmelk, cottage cheese.

Karbohydrater: Grønnsaker, frukt, linser og bær

Hva slags mat er negativt i et lavkarbokosthold?

Mat du bør unngå i et lavkarbokosthold er karbohydratkilder som poteter, ris, pasta og produkter der hovedandelen er vanlig hvetemel. De fleste som spiser etter retningslinjene for lavkarbo pleier å spise et sted mellom 20-150 g karbohydrater om dagen.

Blant personene som har oppnådd suksess med lavkarbo handler det ikke om å bli fullstendig fanatisk og aldri spise poteter, ris og pasta. Nøkkelen er heller den gyldne middelvei der du generelt velger proteinkilder og fettkilder fremfor mat rik på karbohydrater.

Ønsker du å effektivisere treningen kan det lønne seg å kjøpe et godt kosttilskudd. Forslag til populære kosttilskudd får du her.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: