Grunner ikke ha penger banken

Derfor bør du ikke ha penger i banken

Det er til enhver tid smart å ha penger klare som en økonomisk buffer. Det gjelder uansett hvilken inntekt en skulle ha. Det er spesielt viktig for deg med liten inntekt.

En økonomisk buffer kan gi deg de ekstra kronene til forskjellige nyinnkjøp, eller utsikter til en god pensjon. Uansett, tradisjonell sparing gir få fordeler med dagens rentenivå.

Mer penger fra banksparing?

Tradisjonelt har vi nordmenn hatt en forkjærlighet for å spare på en konto, i form av høyrentekonto eller annet. Slik rentenivået er i dag er dette overhodet ikke lønnsomt.

Rentenivået på lån har gått kraftig ned, og det gir også konsekvenser for renten på en bankkonto. Når renten på lånet ditt går ned går også renten på kontoen din ned. Det vil si at det pr i dag omtrent ikke er rente på penger på «bok». Mest sannsynlig taper du penger på regnestykket.

En typisk rente i dag på en brukskonto er 0,10%, eller rundt der. En sparekonto ligger litt over, men sjelden mer enn opp mot 1%. Det gir ikke mange kronene i rente, og de blir i tillegg «spist opp» i skatt og prisstigning.

Ser du på det totale regnestykket ditt med banken, og kontoer du har der, ser du fort at du blant annet betaler mer til banken i gebyrer, enn du får igjen i renter.

Nordmenn og sparing

Derfor bor du ikke ha penger banken sparing rente sparetips

Det har frem til nå vært sett på som god sparing å nedbetale lån, eller kjøpe bolig. Dette er enda en god form for sparing, men det bør ikke være den eneste. Til det er fortjenesten liten.

Renten på boliglån er nå lav, og mange har muligheten til å betale ned mer på lånet, i håp om å bli gjeldfri tidligere enn planlagt. Ingen dum ide, men en bør ikke legge alt inn her. Er man litt realistisk ser man fort at noen tusenlapper mindre på et boliglån ikke gir den helt store avkastningen. Hva med å legge disse kronene inn i noe som over tid gir deg en større avkastning? På sikt vil det være atskillig mer lønnsomt. Spre sparingen på forskjellige fronter, både bolig, bank og forskjellige fond.

Flere ben å stå på

Er boliglånet ditt allerede i dag på det man kan kalle et behagelig nivå? Da bør sparingen din settes i noe som gir deg avkastning. Betal gjerne ned på boligen, men sats ikke på å ha pengene stående kun i banken.

Velger du å benytte noen kroner hver måned i et aksjefond vil du over tid ha en god fortjeneste. Dette krever selvsagt at du ikke velger fond med stor risiko. Velg et med middels risiko, og ha et tidsperspektiv på opp mot 10 år. Det gir normalt en god ekstrafortjeneste, til tross for skatten på 28%.

Er du ung vil en BSU-konto være et godt alternativ. Her vil du få atskillig mer igjen enn om du kun har pengene stående i banken, på en sparekonto. Setter man inn maksimumsbeløpet hvert år kommer det et skattefradrag, i tillegg til rentene på kontoen.

Spar alltid med avkastning

Uansett hvilken situasjon du befinner deg i bør du spare. Ovenfor har vi nevnt noen eksempler på hvordan, men du må og se på hvor i livet du er. Det vil være forskjell på om du er ung, og ny på boligmarkedet, eller om du har betalt ned mye penger allerede på egen bolig.

Sats likevel ikke på å ha alle pengene i banken, på en konto med dårlig rente. Har du en langsiktig plan, og er ung, betal ned til boliglånet er rundt 65-70%. Deretter sats på å sette inn en andel i forskjellige fond. Pensjonsfond kan gjerne også være en del av dette. Hvem vet hvordan denne delen er når din tid kommer?

Er du i en gunstig økonomisk situasjon; fortsett betale ned på boliglånet som vanlig. Sett heller de ekstra kronene inn i, en eller flere, spareformer som du tjener på over noen år.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...