Guide for å studere

Dette bør du studere

Valg av studieretning er noe av det vanskeligste dagens unge må bestemme seg for. Uten erfaring og kunnskap om forskjellige yrker er det lett å være usikker på hvilke studier som passer en best.

Finn din egen interesse

Dette er noe av det viktigste du må ha fokus på når du skal bestemme deg for valg av studieretning. Typiske eksempler på dette er hvorvidt du liker å jobbe med mennesker, er teknisk anlagt eller har spesielle interesser. Har du først bestemt hvilken hovedkategori du kunne tenke deg å jobbe innen, er det lettere å ta det neste steget, hvor du må huske på følgende. Har du god teknisk forståelse kan det for eksempel være lurt å studere et fag innen design eller ingeniørvirksomhet. Eksempler på dette kan være oljeutvinning og mekanisk håndverk. De fleste som tar en utdanning ender opp med å jobbe med andre ting senere i livet, men de hopper som regel til en jobb innen den samme hovedkategorien.

Vær framtidsrettet

Den Norske økonomien er i stadig endring, og dette gir spesielt utslag på arbeidsmarkedet. Når du bestemmer studieretningen er det viktig at du spør deg selv om hvilke jobber som fortsatt vil eksistere i framtiden. Et av de mest relevante eksemplene på dette er jobber innen olje og gass i Nordsjøen. Disse vil kunne gi arbeid i flere tiår framover, men naturresursene vil en dag ta slutt. Dette bygger på det neste vi skal snakke om. Kan du med viss sikkerhet fastslå hvilke jobber som eksisterer i framtiden er det mye lettere å ta en beslutning. For eksempel vil det være uklokt å ta en utdannelse innen urmakeri, kullutvinning og papirtrykk. Sett deg i tenkeboksen og funder derfor på disse spørsmålene. Du vil ikke angre på at du tok deg ekstra tid til å sette opp en liste over jobber du mener kan forsvinne de neste årene. Dette gjenspeiler også behovet for å gjøre forhåndsarbeid som vi her vil snakke om.

Kloden blir flatere

Utrykket "kloden blir flatere" gjenspeiler den økende integrasjonen av verdens markeder. I dag er det viktig for mange arbeidsgivere at man er tospråklig, og at man har forståelse for kulturen i andre land. Tyskland er til eksempel en av Norges viktigste handelspartnere, og de som snakker tysk flytende har en stor fordel ved jobbsøking hos internasjonale firmaer. Dette er noe du må huske på da du skal velge studier. Vurder derfor å reise til utlandet. Her vil du få viktig erfaring, og lære nye språk. Å treffe mennesker som er annerledes gir deg muligheten til å vokse som person, og tilbyr uante muligheter på lang sikt. Du burde derfor bestemme om du skal studere i Norge eller utlandet, og hvorvidt din potensielle arbeidsgiver vil verdsette slik erfaring.

Generelle studier

Husk at du kan ta beslutningen senere i visse tilfeller. Har du bestemt deg for det generelle området du ønsker å jobbe innen kan du senere spesialisere deg. Et eksempel på dette er legeutdannelsen, hvor den første delen består av generell medisin. Her har man fokus på matte, biologi og andre allmennfaglige studieområder. Det er først når du har fullført denne biten at du velger ditt eget spesialistfelt. Det er verdt å merke seg at mange i dag velger å ta master etter fullført bachelor. Dette er å anse som en spesialisering, og viser hvilket område man ønsker å spesifikt jobbe med. Prinsippet gjelder for flere typer jobber, og derfor trenger du ofte kun å velge den generelle retningen på forhånd. Det finnes også andre variabler du må vurdere.

Lønn, ferie og frynsegoder

Du har antakeligvis et ønske om god lønn, stabile arbeidstimer og ferie. Dette er noe du burde ha i bakhodet når du bestemmer deg, ettersom det varierer veldig mellom forskjellige jobber. Arbeidsmiljøloven regulerer dette på en god måte, men det finnes fortsatt mange unntak. Et av de mest kjente eksemplene på slike unntak er for de som jobber i Nordsjøen. Vanlig turnus er 2 uker jobb og 2 uker fri. Slike arbeidstider kan føre til hjemlengsel for den som oppholder seg på oljeplattformen. Derfor er det viktig at du inkluderer dette i beslutningen din.

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...