Gode sparetips mer penger

Få bedre råd med gode sparetips

Det er ikke alltid lett å spare. Det er så mye pengene kan gå til. Noe de ofte også gjør. Dermed har du heller ingen ting til overs når det dukker opp noe ekstra. Så hva kan du gjøre for å bli en bedre sparer - slik at du kan unne deg det du ønsker deg når du trenger det som mest? Her får du noen gode sparetips.

Ha oversikt over din egen økonomi

Dersom du er student, kan du leve godt en stund av stipender og studielån, men det er ikke alltid at det holder til alt du trenger, særlig ikke dersom levekostnadene øker og skaper ubalanse i regnskapet.

Sett opp ditt eget budsjett

Det hjelper å ha oversikten over det du får inn og det som går ut. Det utfordrer både disiplin og tålmodighet, men det er verd det når du ser hvor mye mer du får til rådighet bare ved å ta noen enkle grep. Når du setter opp et budsjett og noterer deg hva du har til rådighet og hva pengene går til, vil du lettere kunne ta et bevisst valg med hensyn til hva du til syvende og sist bruker pengene til. Et budsjett er et minimumskrav om du virkelig ønsker å spare.

Sparetips for ”Sosiale” kostnader

Særlig er det tiden sammen med venner og ute på byen som kan koste mer enn det smaker når du skal gjøre opp regnskapet. Du innser ofte at du har brukt mer penger på venner og fritid enn du egentlig har råd til.
Forsøk å sette av en bestemt sum som brukes til fritid og i sosiale sammenhenger. Det kan være nok å spare inn på ett måltid ute med venner og medstudenter. Når du går ut, kan du legge igjen bankkortet og bestemme deg for å ta med en viss sum i kontanter som du vet at du har råd til å bruke.

Kjøp brukte bøker og pensumlitteratur

Om du trenger bøker til studier, kan du kjøpe brukt. Det er sjelden du trenger siste opplag av ei lærebok. Særlig ikke i begynnelsen av semesteret. Det samme gjelder klær og utstyr til leiligheten. Det er fullt mulig å utvikle sin egen stil og være trendy med second hand og vintage fra Frelsesarmeen. Følger du slike sparetips, bidrar du samtidig til fellesskapets beste.

Sett pengene inn på en høyrentekonto

For å ha litt ekstra, kan du spare penger gjennom at du hver måned setter av en liten sum på høyrentekonto. Poenget er at du ikke har direkte tilgang fra brukskontoen din.

Sjekk prisen når du går i butikken

Om du følger litt med, har butikkene som regel alltid tilbud som du kan benytte deg av. Om du har fryser, kan du kjøpe opp mat for en lenger periode. Gjør det også til en vane å sjekke kilos – eller literpriser. Sammenlign slik at du ser den reelle prisen.

Forbered lunsj i helgene

Dersom du lager flere mindre porsjoner i weekenden, kan du ha rimelig lunsj utover i uka. Et annet sparetips er at du i stedet for å kjøpe kaffe i kantina, eller ute på byen, kan du lage kaffe hjemme og ta med deg på termos.

Bytt med venner

Vil du ha noe nytt, trenger det ikke være nytt fra butikken. Hvorfor ikke arrangere kvelder der dere bytter alt fra klær til inventar og elektronikk?

Reduser telefonregningen

Det er mye å spare på å benytte seg av tilbudet som mange teleoperatører gir. Du kan få en gratis måned dersom du verver nye abonnenter.

Bruk sykkel eller ta beina fatt

Unngå taxi og kollektiv transport. Er det for langt å gå, kan du skaffe deg en rimelig sykkel.

Unngå den spontane impulsen

Dersom du faller for fristelsen til litt for mange spontankjøp, eller plutselig får lyst til en kjapp tur til Paris, er det en fare for at både du og pengene får bein å gå på. Det er et godt sparetips å tenke seg godt om før en går til et slikt skritt. Er du forsiktig, kan du både leve godt og ha litt til overs!

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...