Best betalte yrkene

Hva er de best betalte yrkene?

De fleste søker arbeid på bakgrunn av hva de liker å jobbe med. Har du likevel problemer med å velge yrkesretning kan du bruke lønnen som en indikator på hva som passer deg best.

Offentlig eller ansatt?

Til å starte med kan vi nevne at det finnes en stor forskjell mellom den lønnen som gis i offentlig versus privat sektor. Statlige ansatte må forholde seg til egne lønnstariffer, og har i gjennomsnittet en slankere lønningspose enn de som jobber i det private. Av den grunn er det vanskelig å oppnå høy lønn i det offentlige med mindre du har en lederstilling, eller spesielt ettertraktet utdannelse.

Den norske statsministeren tjener faktisk ikke mer enn 1,2 millioner kroner per år, og det illustrerer lønnsgapet på en god måte. Til gjengjeld har du bedre sikkerhet ettersom offentlige ansatte har et sterkere stillingsvern og dermed sjelden blir avskjediget. Hva mer må du huske på?

Betaling tar forskjellige former

Ordet lønn er synonymt med penger, og det man får på konto hver måned fra arbeidsgiveren. Likevel er det greit å stoppe opp og tenke seg om to ganger før man klassifiserer lønn. For eksempel, kan man også regne inn ferietid, rettigheter og frynsegoder som en del av lønnen? Dersom dette er en del av vurderingen vil man raskt ende opp med et annet resultat enn det man tror.

Tenk på det på denne måten. Hvis du får 2 måneder ferie, men har kr 20 000 mindre i lønn hvert år enn den andre jobben som tilbyr 1 måned ferie. Hvilken jobb betaler da best? Med én måned ekstra ferie, får du mer tid til å tilbringe med familien din, og til å bruke tiden på det som interesserer deg. Det er dermed mange måter å vurdere lønnet arbeid, og verdien av kompensasjon. Vil du vite mer om hvilke jobber som betaler best burde du fortsette å lese.

Godt betalte yrker

Det er en myte at lange utdannelser alltid gir bedre betaling. Likevel finnes det en viss sannhet i verdien av utdannelse ettersom mange godt betalte jobber krever en lang skolegang. Eksempler på godt betalte jobber er følgende:

  • Lege
  • Ingeniør
  • Advokat
  • Tannlege
  • Oljearbeider

Grunnen til at disse jobbene betaler bedre skyldes det økonomiske prinsippet om tilbud og etterspørsel. Med høye krav til utdannelsen og lang studietid er det få mennesker som har ressurser og nok pågangsmot til å fullføre. Dermed blir det færre mennesker tilgjengelig til å utføre jobben, og man ender opp med å betale høyere lønninger. Du spør deg kanskje hvorfor oljearbeidere tjener såpass mye? Svaret ligger gjemt i arbeidstidene.

Overtid gir god avkastning

Flere arbeidsområder har spesielle arbeidstider skreddersydd for den jobben som utføres. Et eksempel på dette er oljearbeider, som jobber 2 uker i strekk med 12 timers skift. De tjener i utgangspunktet ikke noe særlig mer enn oss andre dødelige på fastlandet, men pengene begynner fort å rulle når overtidsbetaling slår inn.

Teknisk Ukeblad skrev nylig en artikkel om dette som gir flere detaljer om oljearbeidernes vilkår. Når man skal finne lønnen må du derfor dele den opp i forskjellige biter. Hva er grunnlønnen, og hvor mye blir betalt for overtid? En del av denne vurderingen er også hvorvidt overtid er vanlig prosedyre hos selskapet. Dersom dette er tilfellet kan jobber med lav grunnlønn vise seg å være svært lukrative.

Jobber med høy lønn

Høytlønnede jobber finner man først og fremst i den private sektoren framfor hos det offentlige. Videre gjelder det jobber med høye krav til utdannelse og ferdigheter, slik som lege, advokat og arkitekt. Videre har overtid og feriebestemmelser mye å si for den "virkelige verdien" av den jobben som gjøres. Er du på utkikk etter en jobb med høy lønn burde du derfor gjøre en del undersøkelser på forhånd slik at du vet hvilke regler som gjelder.

Anbefalt

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...

Lønn 2020/2021: Alle sektorer: 548.160 kr (Les mer her) Utdanningstid: 3 år på Høyskole/Universitet Litt om sykepleieryrket: