Forsikring - hvilke bør jeg ha?

Hvilken forsikring bør jeg ha

Det er ikke alltid lett å få oversikt over de ulike forsikringsproduktene som finnes på markedet. Hva trenger du av forsikring, hva er unødvendig, og når er du overforsikret? Her får du en oversikt over hvilke forsikringer du bør ha for å sikre deg og dine.

Nødvendige og unødvendige forsikringer

Mange får en overraskelse når de oppdager at jobben betaler for en forsikring som du også betaler privat for. Det betyr at du kaster penger ut av vinduet. De eneste som tjener på dette er forsikringsbransjen. Sørg for å få oversikt slik at du har tilstrekkelig forsikring, men ikke er overforsikret.

Enkelte synes det er vanskelig å få oversikt over og forstå forsikringer, så om du ikke føler deg sikker, ta kontakt med en rådgiver. Gå gjerne gjennom vilkårene på forsikringsavtalene dine hvert år. Ved en slik gjennomgang kan du spare mange tusen kroner. En buffer på 1-3 månedslønner blir ofte anbefalt. Det er unødvendig å forsikre seg for alt ”ekstra”. Det som avgjør er hva du har råd til å betale hver måned.

Det er de store kostnadene som kan oppstå ved alvorlige uhell eller ulykker som er de viktigste å forsikre seg mot. Hvor er de største risikofaktorene? Hver og en må selv finne ut av hva som gir størst trygghet.

I mange tilfeller kan det også være lønnsomt å bytte bank (huskeliste om du vil bytte bank) eller forsikringsselskap. Også i bank og forsikring er konkurransen stor. Dermed er det lettere å få gode tilbud. I tillegg er det ofte smart å ha færre forsikringer. Jo flere forsikringer du har, jo vanskeligere er det å få oversikt og vite hva som er de faktiske kostnadene.
Dersom det er dyrere å betale en månedlig sum for en forsikring i stedet for å bygge din egen buffer, sier det seg selv at det siste er mest lønnsomt.

Om arbeidsgiveren din betaler reiseforsikring for deg, og du også betaler på din private, gå da først gjennom alle betingelser slik at du vet at du er dekket mot alle eventualiteter før du sier opp din egen.

Personalforsikring

Arbeidsgiveren din betaler kanskje yrkesskadeforsikring, men det kan også være at den bare dekker død, ikke uførhet, så forsikre deg om at du er godt nok forsikret totalt sett.

Bilforsikring

Bilforsikring er en av de forsikringene du må ha. Minstekravet er ansvarsforsikring som er lovpålagt alle bileiere, så lenge bilen skal brukes.

Boligforsikring

Dersom du bor i et borettslag eller sameie, betales forsikringen gjennom felleskostnadene. Har du har en enebolig som ikke er forsikret, kan det bety at du blir sittende igjen med millioner i tap dersom boligen skades. Innboforsikring bør du også ha i mente.

Les om hvordan du skaffer egenkapital til bolig.

Kaskoforsikring

Om du har en bil med verdi på over 50 000 kroner lønner det seg vanligvis med kaskoforsikring eller delkasko.

Uføreforsikring

Av de frivillige forsikringene du kan tegne, er dette den viktigste. Å sikre seg og familien økonomisk ved uførhet, er absolutt en av de forsikringene du bør ha. Sjekk med jobben, da mange har forsikringsordninger derfra som dekker uførhet.

Livsforsikring

Gjennom å tegne en livsforsikring, sørger du for familien din dersom du skulle dø.

Forsikring av barna

Om et barn skulle bli ufør, kan du trygge barnets fremtid gjennom en ekstra barneforsikring i tillegg til minimumsbeløpet fra Folketrygden.

Reiseforsikring

Om du ikke har reiseforsikring, kan det koste deg dyrt dersom du skulle bli syk eller andre forhold oppstår under et utenlandsopphold. Les mer om reiseforsikring på Prosent.

Båtforsikring

Du må ha ansvarsforsikring og i tillegg kasko dersom båten er verdifull.

Ekstra forsikringer

En ekstra ulykkesforsikring om uhellet skulle oppstå. Det er allikevel viktigere å forsikre seg mot uførhet som samtidig dekker sykdom. Forsikring ved kritisk sykdom gir deg raskere utbetaling om du skulle få en diagnose på kjente sykdommer. Også her gjelder prioritering av uførhet og sykdom.

Hoppe over

Av de forsikringene du sannsynligvis ikke trenger, er helseforsikring, verdisaksforsikring for rimelige produkter og forsikring av kjæledyrene dine. Det finnes mange forsikringsordninger som er bortkastet for de fleste. For eksempel kan man tegne forsikring for bilnøklene sine, noe som vanskelig lar seg rettferdiggjøre.

Flere tips innen denne kategorien? Se vår oversiktsside for økonomi.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...