Hvordan bygge team

Et godt team kan oppnå nesten hva som helst. Det er viktig at personene utfyller hverandres egenskaper og fungerer sammen. Tenk på det som et maskineri. Det gjelder ikke bare å ha alle delene som skal til, du må også smøre det og sørge for at alt fungerer i perfekt symbiose. Slik bygger du og opprettholder et velfungerende team.

Nye og gamle team

Ikke alle ledere får muligheten til å velge sine egne team. Noen ganger blir man forært en gruppe mennesker som sammen skal fylle en eller flere funksjoner, og sammen nå både felles og individuelle mål. Dersom du har muligheten til å starte fra null bør du begynne med å bestemme hva du behøver av egenskaper i teamet. Kanskje må hver person fylle de samme kravene, eller muligens må du bygge et team som styrker hverandres individuelle funksjoner.

Dersom du har et allerede sammensatt team, bør du ved hjelp av medarbeidersamtaler finne ut hvilke ambisjoner hver enkelt har, samt bedømme om de per dags dato presterer i den rollen de har fått tildelt. Kanskje må endringer gjøres og noen må skiftes ut, eller jobben din blir mer å sørge for at det fortsetter å fungere som det skal.

Dyrk det gode samarbeidet

Enkelte team er avhengige av hverandre som en kjedefunksjon. En person gjør første delen av jobben før den sendes videre til nummer to, som senere behandles av nummer tre og så videre.

Andre team har ikke et direkte samarbeid med hverandre, men fungerer mer som en enhet som jobber sammen mot andre team. Uansett hva situasjonen er, vil alle nyte godt av at den gruppen mennesker som hver dag jobber på samme kontor kommer over ens og trives i hverandres selskap.

Les også: Hva er de best betalte yrkene.

Sørg for god kommunikasjon

Å bygge et godt team krever også at du inkluderer medlemmene i planlegging og målsetting. Vær klar i kommunikasjonen når du forklarer hva dere ønsker å oppnå. Sett deg grundig inn i både de individuelle bidragsyternes jobb og bedriftens visjon, mål og politikk. Dersom du vet hva du snakker om vil det være lettere for deg å dele av deg med denne informasjonen til teamet. En felles målsetting fører til bedret samarbeid!

Hvordan bygge team best mulig arbeid jobb sjef ansatt

Snakk også med teamet ditt om hvordan de ønsker å ha det. Definer hvilke verdier og arbeidsmetoder de ser på som viktige og vær åpen for forandringer. Dersom alle i teamet føler at de kan snakke åpent om sine ønsker, vil det bli mye enklere for deg å bygge et velsmurt, velfunksjonerende team som yter maksimalt.

Ha det morsomt sammen

Arbeid er en lek, arbeid gjør deg glad og sprek? Fraglene kan ha et godt poeng! Man skal ha det bra på jobb og kjenne seg vel, så et godt team kan ha mye å si for trivselen. Selv om mange kanskje synes teambuilding øvelser kan bli litt vel klisje og flaut å være med på, kommer man faktisk ut av det med positive effekter. Hvorfor ikke legge opp en ukentlig treningsøkt eller joggetur sammen, så blir man både bedre kjent og i bedre form.

Les også: 10 gode tips til aktiviteter for teambuilding.

Ikke vær redd for utfordringer

Å bygge team og siden opprettholde det er en stor utfordring. Dersom du viser vilje til å jobbe hardt for å nå målene, vil også teamet ditt reflektere pågangsmot. Problemer vil garantert dukke opp, enten det har med jobbrelaterte oppgaver å gjøre, eller gnisninger i samarbeidet.

Et team består ofte av mange ulike personligheter. Din utfordring er å jobbe med hver enkelt på best mulig måte. Selv om du bør behandle dem som en enhet er det også viktig at du tar deg tid til å fokusere på hver enkelt. Ikke la deg skremme av sterke personligheter og vanskelige problemstillinger. Ofte kan mange av dem la seg løse ved hjelp av teamet selv, om du lar dem slippe til med sine forslag og meninger. Glem ikke at også du er en del av teamet!

Les mer om økonomi og jobb på våre nettsider.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...