Få bedre renter boliglån

Hvordan få bedre renter på boliglånet

Boliglånet er den største forpliktelsen på husholdningsbudsjettet. Du kan spare store summer ved enten å forhandle frem bedre forpliktelser, eller undersøke eksisterende rabattordninger.

Fast eller flytende renter?

Sitter du med et boliglån som koster deg flere tusen hver måned? Da burde du undersøke muligheten for å fremforhandle bedre vilkår. Metoden du bruker for å forhandle avhenger først av hvilken type lån du har. Med fast rente har du bundet deg til å betale en viss sum penger hver måned over flere år. Dersom styringsrenten settes ned kun ett prosentpoeng kan du gå glipp av store summer dersom du betaler over markedsprisen. På den andre siden vil flytende rente kunne straffe deg dersom sentralbanken setter opp sine renter og banken følger etter.

Så hvilken rentetype er best? Det er alltid vanskelig å forutse finansmarkedene og hvor rentene vil ligge i framtiden. Boliglån er noe som betales ned over flere tiår, og derfor er det tilnærmet umulig å spå hvor rentene vil utvikle seg. Du burde likevel sette deg inn i disse konseptene før du kontakter banken din. Her vil vi lære deg hvordan du forhandler ned renten på boliglånet ditt og metoden du bruker for å gå frem.

Du er en viktig kunde

Hvordan faa bedre renter paa boliglaanet renter refinansiering

Boliglån er bankenes viktigste inntektskilde. Det overgår alle andre former for inntekter, noe som inkluderer forbrukslån, investeringer og valutahandel. Av den grunn er bankene også svært opptatt av å beholde kundene sine. Dette gir deg som kunde en bedre forhandlingskraft av én enkelt grunn.

Velger du å flytte boliglånet vil banken din tape store penger på sikt. De har valget mellom å gi deg en bedre rente eller å gi slipp på deg som kunde. Enda de går glipp av noen tusenlapper i måneden vil de fortsatt tjene penger på deg, og dette er noe de tar med i vurderingen sin. Spørsmålet blir hvilke metoder du bruker for å argumentere for lavere rente?

Høyere lønn og boligverdi

Når markedet for boliger stiger vil din nettoformue også øke. La oss si du lånte 1 000 000 kr til å kjøpe boligen din for 15 år siden. Siden den gang har du betalt tilbake 250 000 kr, samtidig som at boligen har steget 250 000 kr i verdi. Dette betyr at du har forbedret din økonomiske situasjon med en halv million kroner.

Husk at bankene bruker din privatøkonomi som en indikator på risiko. Med lavere risiko vil du også kunne få tilbud om en lavere rente. La oss si at du fikk en fast effektiv rente på 7% når du lånte penger for 10 år siden. Nå har du forbedret din økonomiske situasjon og derfor fortjener du også en lavere rente på lånet ditt. Uavhengig av banken din sier burde du likevel kontakte andre banker.

Refinansier og spar penger på renter

Når du kontakter andre banker burde du legge fram din økonomiske situasjon og spørre hva en refinansiering koster. Dette betyr ganske enkelt at du bruker et nytt lån til å betale et gammelt.

La oss si du låner 750 000 kr til å betale ned renten på det gamle lånet ditt, og får en rente på det nye lånet som ligger 1 prosent lavere. Dette vil spare deg for store summer på lang sikt. Enda den gamle banken din tilbyr deg bedre rentevilkår, er det fullt mulig å finne en enda bedre løsning hos en annen bank. Sist men ikke minst kan du få gode rabatter ved å være medlem i visse organisasjoner.

Sjekk rabattordninger

Visste du at flere organisasjoner har spesielle avtaler om lave boliglånsrenter? Eksempler på dette er LO Favør medlemmer som har en spesiell avtale hvor de slipper etableringsgebyr, og kan slippe refinansieringskostnader ved skifte av boliglån. Bruk også offentlige ressurser for det de er verdt. Nettsider som Finansportalen inneholder mye nyttig informasjon som kan hjelpe deg på veien til refinansiering.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...