Finne yrke som passer

Hvordan finne et yrke som passer deg

Å finne seg et passende yrke kan være en utfordring. Her vil vi dele en del triks som hjelper deg på veien med å finne det yrket som passer deg.

Hva skal man velge?

Vi ønsker jo alle å velge en karriere som gir oss glede og tilfredshet, men på hvilken måte vet vi hva som passer oss best? Forskere har studert dette området i årevis, og det de kom fram til vil nok overraske de fleste. Det viser seg at mennesker er uhyrlig dårlige til å bestemme hvordan de opplever framtidige hendelser. Tross alt er det jo ikke uvanlig å møte mennesker som til å begynne med trodde at de kom til å elske jobben, men som endte opp med å hate den.

Realistisk sett, hvordan skal noen kunne forutse om de vil være fornøyde med en jobb de enda ikke har startet i? Hvis du aldri har jobbet på oljeplattform, er det jo nesten umulig å vite hvordan det er før du har begynt å jobbe. Hvis det derfor er så vanskelig å velge noe basert på sine egne antakelser, hvordan kan du i såfall treffe det riktige valget? Det finnes faktisk noen ting som kan hjelpe deg ta den rette beslutningen.

Søker du forfremmelse?

Mennesker kan deles opp i forskjellige kategorier etter hva vi fokuserer på. Forskning viser at det i hovedsak finnes to typer mennesker da det kommer til forfremmelse og muligheten for personlig utvikling.Den første kategorien er de som ønsker en fast jobb med stabil inntekt uten endringer eller nye utfordringer. De tenker sikkerhet framfor usikre omgivelser, og er fornøyd med status quo. Den andre kategorien er de som ønsker nye muligheter og å utforske det jobbmarkedet har å tilby. Typisk vil gründere høre til denne kategorien.

Dette handler i stor grad om ambisjon, og hva man ønsker å oppnå på lang sikt. Det finnes ikke noen kort vei til suksess, men din egen personlighet vil kunne fortelle deg mye om hvilken jobb som passer deg best. Så hvilken kategori hører du til?

Spør deg følgende

  • Evner du å tenke på en abstrakt måte? På godt norsk kalles dette å tenke utenfor boksen.
  • Griper du muligheter i det du finner de?
  • Er du glad i risiko og føler at du mestrer oppgaver i usikre tider?
  • Fullfører du arbeidsoppgaver raskt?
  • Tenker du alltid framover og finner alternative løsninger?

Dersom du svarer ja på disse spørsmålene, burde du finne en jobb som gir deg muligheter til å vokse som person. Du tilhører den andre kategorien av mennesker som verdsetter muligheter høyere enn sikkerhet.

Kreative jobber

Typiske yrker som inneholder kreative aspekter er ingeniører, gründervirksomhet og privat forretningsdrift. Prøv å velge et yrke hvor du føler det har mulighet for å utvikle deg. Dette kan skje på forskjellige måter, enten gjennom forfremmelser eller at du tar på deg nye arbeidsoppgaver. I den andre enden vil du finne det som kalle statiske yrker. Dette er yrker hvor du har få muligheter for å endre arbeidsoppgavene eller få forfremmelser.

Den neste muligheten er å starte egen virksomhet med den risikoen det medfører. Eksempler på slike yrker vil typisk være jobb som snekker, offentlig ansatt, omsorgsarbeider og håndverker. Her er det kanskje få muligheter for personlig utvikling, men samtidig har man økt jobbsikkerhet.

Så hva burde du velge?

Som nevnt tidligere er det svært vanskelig å bestemme hvilket yrke som passer en best. Ha likevel fokus på deg selv og dine egne interesser. Det er viktig at du jobber med noe som gir mening og glede i hverdagen. Lønn og muligheter for forfremmelse er ikke alltid det viktigste i livet, og det er viktig å huske på at du har et langt arbeidsliv foran deg.

Vær bevist på dine egne ønsker, men vurder samtidig å tre inn i et yrke som gir deg mulighet for personlig utvikling. Snakk med andre og spør om deres erfaring. Den beste måten å lære om et yrke er ved å snakke direkte med de som jobber der.

Anbefalt

Du finner kalkulatoren nedenfor. Om du eksempelvis har et byggeprosjekt på gang i hagen eller bare ønsker å forstå utregningen av kubikk til volum...

Kalkulator lenger ned. Skal du flytte og ønsker å bestille flyttebil med riktig lagringsplass vil du ofte bli spurt om hvor mange kubikk flyttelasset...

Kalkulatoren finner du nedenfor. Det å finne kvadratroten av et tall med kalkulator er ganske lettvint. Bruk kalkulatoren vi har laget nedenfor og regn...

Kalkulatoren følger nedenfor. Lurer du på hvor gammel katten din er i menneskeår? Det kan denne kalkulatoren gi deg en pekepinn på. Et nøyaktig...

Kalkulatoren finner du lenger ned. Har du noen gang lurt på hvor gammel hunden din er i antall menneskeår? Med denne kalkulatoren kan du...