Finne lønnsomme aksjer

Hvordan finner du lønnsomme aksjer?

Å handle aksjer krever god kunnskap, tålmodighet og analytisk evne. Slik velger du de beste aksjene.

Kjenn dine egne begrensninger

Dersom handel med aksjer var styrt av de ti bud, ville dette vært en av de øverste kravene på listen. Når du handler aksjer er det nemlig svært viktig at du kjøper deg inn i bedrifter og bransjer du selv forstår. Sitter du med en lang utdannelse og grundig forståelse av et spesielt marked? Da burde du utelukkende fokusere på investeringer innen dette markedet.

Et eksempel på dette er flybransjen, som er en av de aller vanskeligste aksjene å investere i. Gjennom tidene har investorer tjent enorme summer, såvel som tapt hele formuer på slike aksjer. Det er en svært komplisert bransje, med høye reguleringer, kostnader og lave marginer. Investeringer i flybransjen krever blant annet en dyp forståelse av hvordan oljeprisen beveger seg, samt CO2 avgifter og myndighetsreguleringer. På grunn av dette, er det også svært risikabelt å investere i slike selskaper med mindre man sitter på den nødvendige kunnskapen.

Norwegian flyelskap finne lonnsomme selskap aksjer okonomi

Trygge investeringer

Det kan være lurt å begynne med investeringer i trygge og langsiktige selskaper som er notert på børsen. Hovedregelen er at desto mer risiko en aksje har, desto lavere er verdien. For eksempel har prisen til DNB holdt seg rimelig stabil de siste tiårene, med finanskrisen i 2008-2009 som et av de få unntakene. Slike stabile aksjer har til tross for sin periodiske volatilitet gitt en fast årlig avkastning de siste tiårene. Derfor anbefales det for nybegynnere å investere i slike selskaper.

Sykliske aksjer

Når en aksje er syklisk betyr det at den varierer i henhold til markedets helse. Slike aksjer har en tendens til å gjøre det bra, da resten av økonomien går på skinner. Et av de beste eksemplene på dette er selskaper som spesialiserer seg på luksusartikler. Merker som Gucci, Hermés og Louis Vitton er avhengige av pengesterke kunder. Når markedet er i fritt fall, vil rike individer som oftest også tape store penger på grunn av sine investeringer. Dette fører til at mange velger bort kjøp av luksusvarer og er mer sparsomme.

Dette er viktig ettersom du kan kjøpe aksjer etter hvilken retning du tror markedet vil ta. Vi kan ta et enkelt eksempel på dette for å sette det i perspektiv. Den siste tiden har man sett prisen på nordsjøolje falle fra ca. $100 til $50-60 per fat. Dette har ført til svakere krone, lavere rente og mindre kjøpekraft. Derimot er det også flere positive effekter av en slik endring. Eksportbransjen blir mer konkurransedyktig ved at kronen svekker seg. Dersom du hadde forutsett oljeprisfallet ville det vært smart å investere i en eksportrelatert bransje.

Langsiktighet og analyse

Omtrent alle velkjente og suksessrike investorer vil si det samme. For å lykkes med aksjeinvesteringer kreves det en viss langsiktighet, og is i magen. Markedene er ofte ikke rasjonelle, og i nedgangstider er det en tendens til at de fleste aksjer faller som følge av frykt framfor rasjonelle vurderinger. Skal du investere burde du dermed kjøpe en aksje du mener vil prestere langt fram i tid, og ha tålmodighet dersom markedet faller.

Hensikten med aksjekjøp er å tjene penger, og dette kan gjøres på to måter. Første metoden er at du kjøper aksjen til en lavere pris enn hva du selger den for. Det finnes flere muligheter i markedet for å kjøpe aksjer som er underpriset, og dette skjer når investorer ikke er klar over en aksjes virkelige verdi.

For eksempel kan en aksje være priset lavere fordi investorer frykter et skifte i ledelsen eller avventer en rettslig avgjørelse som vil påvirke resultatet. Dersom du mener frykten er uberettiget kan du handle aksjen med håp om at prisen vil stige. Den andre metoden er å motta utbytter over lengre tidsperioder, og til slutt tjene inn pengene du opprinnelig brukte til å handle aksjen.

Les også: Hvordan bestemmes kursen på en aksje?

Anbefalt

Kalkulator for å gjøre om fra tommer/inches til cm: ...

(Sponset) Kryptovalutaen Bitcoin har siden tidenes morgen hatt en formidabel vekst få (om noen) aktiva er i nærheten av. Ikke uventet har stadig flere kastet seg på Bitcoin-toget som nærmest...

Lønn 20/21: Ca. 720.000 kr Dette jobber en app-programmerer med: En app-utvikler jobber som i all hovedsak...

Lønn 2020/2021: Ca. 399.000 kr (Alle sektorer) En restaurantsjef har ca 480.000 kr, mens en ansatt på kafé/gatekjøkken ligger på rundt...

Lønn 20/21: Ca. 615.000 kr Lønnsnivået henger i stor grad sammen med erfaring og ansiennitet. Det er ikke nødvendigvis noen direkte...